Kultura

Održan 6. Art simpozijum „Vlašić 2016“

 

Na Vlašiću je održan 6. Art simpozijum kojeg organizuje „Domprojekt“ iz Travnika, a ove godine okupio je 10 umjetnika iz BiH  i Hrvatske koji su stvarali u prekrasniom ambijentu planine Vlašić. Ovu aktivnost već šest godina realizuje porodica Ibrišimbegović u kojoj su tri arhitekta Mirsad, Senad i Senka uz podršku prijatelja, slikara i dizajnera Ratka Lješića.

-Na početku smo imali za cilj da Vlašić poznat kao sportsko-rekreacioni centar dobije jedan novi kvalitet i da bude prepoznat u BiH i u široj regiji i po umjetnosti. Sa tom idejom smo krenuli u prvo izdanje Art simpozijuma.  Šesto izdanje Art simpozija dokaz je i da smo uspjeli. Nadam se da ćemo narednih godina proširitilistu učensika na više država, a ne samo na države regije. Želja nam je da na desetu godišnjicu imamo koloniju sa učesnicima sa drugih kontinenata jer postiji interese akademskih umjetnika iz Australije i Sjedinjenih država. – kazao nam je Mirsad Ibrišimbegović, organizator Art simpozija.

art_simpozijum1

Ove godine na Vlašiću su stvarali akademski umjetnici iz BiH i Hrvatske: Goran Milinković, Mehmed Muratović, Nermin Kozlo, Hrvoje Marko Peruzović, Ana Marija Botteri Peruzović, Mladen Ivešić, Marijana Ivešić, Alija Šahinović, Mensud Bećar i Alen Džindo.