Kult ART

Promovisana knjiga „Radi tebe“ Jusufa Bajrektarevića

U Gradskoj biblioteci Travnik večeras je promovisana  knjiga „Radi tebe“ Jusufa Bajrektarevića. Organizator promocije bilo  je BZK “Preporod” Travnik u sklopu manifestacije Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčka 2021. Promotori su bili ​hafiz dr. sc. Džemail Ibranović i Fikret Ćuskić, a moderatorica Sedžida Beganović-Isaković.

 

 

Na početku promocije, doc.dr. Dženan Kos, direktor JU Gradska biblioteka i regionalnog project – menadžer BZK “Preporod” za regiju Srednja Bosna podsjetio je značajne projekte I sve obo što je za Bošnjake značio značio “Preporod”.

Knjiga „Radi tebe“, autora Jusufa Bajrektarevića, je sjećanje na istinit i potresan događaj o akterima koji su se odrekli svoje mladosti i ostavili sve: posao, novac, blagodati i sve dobro „na Zapadu“ i došli braniti BiH. Kazivanje je to, zapravo, u funkciji istine, humanizma i njegovanju kulture pamćenja. Kako objasniti taj patriotizam?!

O hrabrim Krajišnicima koji su ostavili sigurnost Zapada i sigurne poslove i došli braniti svoju BiH sa vjerskog aspekta govorio je hafiz dr. sc. Džemail Ibranović i sam direktni učesnik bitaka za odbranu BiH, rame uz rame sa borcima iz Krajine.Hafiz Ibranović prisjetio je brojnih anegdota iz ratnog perioda.

Sa promocije u JU Gradska biblioteka Travnik

Prvi komandant 17. Viteške Krajiške brigade i kasnije zamjenik komandata 7. Korpusa Armije RBiH, penzionisani general Fikret Ćuskić govorio je o vojnom aspektu, dolasku 1. i 7. Krajiške brigade, formiranju 17. Viteške i nekim bitkama, ali I o autoru knjige koji je bio njegov bliski saradnik.

general Fikret Ćuskić

Na kraju i sam autor, Jusuf Bajrektarević, vezista, ali po potrebi i hodža se prisjetio dolaska u Bosnu i ratnih dana u srednjoj Bosni.

Jusuf Bajrektarević, autor knjige

Kako razumjeti odluke Juke, Špire, Mirsada, Huseina, Sabita, Hamdije, Saliha, Emira, Senada… i brojnih drugih mladića i djevojaka iz kolone od njih 1.309, koji su od aprila 1992. do juna 1993. godine iz Austrije, Njemačke, Danske, Italije, Švedske, Slovenije i drugih zapadnoevropskih zemalja došli u Republiku Hrvatsku i pješice dolazili u BiH da je brane u vrijeme kada su mnogi Bošnjaci tražili načine da se iz ratnog pakla domognu Zapada? Upravo knjiga „Radi tebe“, autora Jusufa Bajrektarevića daje odgovore na ova pitanja.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript