Centralna BosnaInfo

Promovisano 130 mentora i savjetnika u Srednjobosanskom kantonu

 

U povodu 5. oktobra – Svjetskog dana nastavnika Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK danas je u Vitezu upriličilo svečanost na kojoj je promovisano 130 mentora i savjetnik u obrazovanom sistemu ovog kantona.

-Ovo je evropski standard i vas 130 je zadovoljilo taj standard po Pravilniku o ocjenjivanju i napredovanju. Neki nisu zadovoljni pravilnikom, pravilnik je i na Sudu i znamo da ima manjkavosti. Sa još 50 ljudi mi imamo 180 prosvjetnih radnika koji su zaslužili promociju u mentore i savjetnike. Drugi ciklus će biti daleko jednostavniji. – poručila je na promociji ministrica obrazovanja, Katica Čerkez.

Inače, Pravilnik po kojem je ova aktivnost provođena je proglašen je nezakonitim pred Općinskim sudom u Travniku u provostpenom postpuku. U toku je žalbeni postupak.

Na Svjetski dan nastavnika ministrica se osvrnula i na zahtjeve Sindikata obrazovanja i činjenicu da nije potpisan Kolektivni ugovor za ovu oblast u SBK.

Zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora i zbog primjene Pravilnika kojeg je Sud poništio četiri Sindikata su dan ranije najavili organizovanje protesta u Travniku tokom ovog mjeseca.