Centralna BosnaInfo

Prosvjetari stupaju u štrajk naredne sedmice!

 

Upravni odbor Nezavisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Srednjobosanskog kantona donio je Odluku o organiziranju štrajka 18. decembra 2017. godine.

-Radi zaštite i ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava i interesa koji se nisu mogli riješiti pregovorima s poslodavcima niti drugim mjerama,  organizira se ŠTRAJK uposlenika u svim osnovnim školama na području Srednjobosanskog kantona u kojima interese uposlenika zastupa Nezavisni samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Srednjobosanskog kantona.

Štrajk će biti organiziran u svim osnovnim školama dana 18.12.2017.godine (ponedjeljak) u sa početkom u  8,00 sati. – saopćeno je iz Sindikata.

Uzrok štrajka je odbijanje Vlade Srednjobosanskog kantona da potpiše usaglašeni tekst Kolektivnog ugovora, čime zaposlene u osnovnom obrazovanju dovodi u izuzetno tešku poziciju po pitanju ekonomsko-socijalnog i radno-pravnog statusa, navode iz Sindikata.

Za vrijeme trajanja štrajka mora se obezbjediti minimum poslova u obavljanju odgojno-obrazovnog procesa rada u školama.

Zaposlenici u osnovnim školama koji sudjelujući u štrajku poštuju odredbe Zakona o radu i Zakona o štrajku, Pravila Sindikata o štrajku kao i Odluka štrajkaškoga odbora, imaju punu zaštitu sindikata, a u protivnom, nemaju tu zaštitu.