Travnik

Rekonstrukcija kuće porodice Korkut u Donjem Osoju

Započela je realizacija projekta rekonstrukcije kuće porodice Korkut u travničkoj mahali Donje Osoje, nakon čega će uslijediti otvaranje Muzeja u ovom objektu. Načelnik općine Travnik, dr. Kenan Dautović prisustvovao je na radnom sastanku u Elči Ibrahim-pašinoj medresi sa direktorom Medrese, mr. Dževdetom Šošićem, muftijom travničkim i predsjednik Upravnog odbora Medrese, dr. Ahmed ef. Adilovićem i predsjednikom MIZ Travnik, dr. Nerminom Šušić.

 

 

 

Tema sastanka bio je projekat rekonstrukcije kuće porodice Korkut u Donjem Osoju, te otvaranje Muzeja nakon završetka projekta. U Muzeju će biti prezentovana kultura, tradicija i način življenja Bošnjaka u gradskoj sredini krajem 19. stoljeća, ali će se njegovati i uspomena na poznatu travničku porodicu Korkut.

Načelnik Dautović je ispred Općine obećao podršku u projektu oko same dokumentacije, ali i rekonstrukcije. Također je pohvalio rad Elči Ibrahim-pašine medrese na očuvanju tradicije i kulture našeg grada i njegovih stanovnika, ali i na razvoju infrastrkture same Medrese. To istovremeno znači i razvoj općine Travnik.

Direktor Šošić se tokom ovog sastanka zahvalio načelniku Dautoviću na podršci koju pruža Medresi.