Centralna BosnaInfo

Resi Kavazović na iftaru u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku

 

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović sinoć je boravio u Travniku na iftaru koji je u Elči Ibrahim-pašinoj medresi organizovalo Travničko muftijstvo i muftija dr. Ahmed ef. Adilović. Odmah po dolasku u Travnik reis Kavazović održao je sastanak sa predstavnicima javnog i političkog života Srednjobosanskog kantona i općine Travnik među kojima su bili predstavnic gotovo svih političkih stranaka.

Sastanaku je prisustvovali i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i Fadil Novalić, federalni premijer koji su nešto ranije učestvovali na javnoj tribini OO SDA.

Nakon akšam namaza u Elči Ibrahim-pašinoj medresi upriličen je iftar kojem je domaćin bilo Travničko muftijstvo,a u centru za kulturu održan je ifatra koji je organizovala SDA.

 

 

Iako je prvobitno bila planirana i posjeta gradilištu četvrtog objekta u sklopu Elči Ibrahim-pašine medrese koji je u izgradnji to toga nije došla zbog nešto kasnijeg dolaska.

Najstarija obrazovno-odgojna ustanova u srednjoj Bosni ove godine započela je gradnju četvrtog objekta. Riječ je o projektu vrijednom milion eura koji finansira Ministarstvo vakufa države Katar. To podrazumjeva  gradnju i opremanje zgrade.

U ovom objektu u sklopu kompleksa  Medrese bit će smješten muški internat, sportska sala, teretana i svlačionice. Objekat ima površinu od 1.423 kavdratna metra. Gradnja objekta je u završnoj fazi i očekuje se da početkom nove školske godine bude u funkciji.