Travnik danas

Sa Meokrnja će biti poslane poruke mira i trajne borbe protiv fašizma i neofašizma

Danas je u Travniku  održana  sjednica Organizaciono odbora manifestacije  “Meokrnje 2019” na kojoj su se članovi Odbaora upoznali sa svim provedenim aktivnostima u organizaciji manifestacije, koja će biti održana 21. jula 2019. godine na platou ” Meokrnja “- Općina Travnik.

 

 

S obzirom da manifestacija   “Meokrnje”  posljednje tri godine, od obnove Spomenika stradalima u Drugom svjetskom ratu i izgradnje Spomenika stadalima u Ratu 1992-1995 2017. godine, ima za cilj da bude mjesto okupljanja antifašista i boraca za slobodu i jednakopravnost, manifestacija “Meokrnje”  svake godine okuplja sve veći broj učesnika sa cjelokupnog SBK i ZDK koji žele da pošalju poruku  mira i trajne borbe protiv fašizma i neofašizma.

Cilj organizatora, Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-945 Općine Travnik, MZ “Gluha Bukovica” i Organizacije demobilisanih boraca 1992-1995 Općine Travnik je da svake godine na prostoru Meokrnja bude sve veći broj mladih koji će nastaviti širiti ideju antifašizma kao civilizacijske tekovine, nedozvoljavajući drugima da kroje historiju onako  kako njima odgovara.

Kao i prethodnih godina u okviru svečane akademije bit će organizovan čas historije koje će podsjeti sve prisutne na dešavanja na platou Meokrnja u Drugom svjetskom ratu i Ratu 1992-1995 kao i o značaju Meokrnja u odbrani Travnika u oba rata.  I ove godine planiran je planinarski  pohod, kao i ” Bosanski susreti „ , sportska takmičenja u trčanju štafete, skakanju u vrećama, bacanje kamena sa ramena, skok u dalj i potezanju konopca, dok će se u okviru manifestacije dan ranije, biti organizovan streljački kup ” Meokrnje 2019. godine u organizaciji SK ” Target ” iz Travnika. Pobjednicima streljačkog kupa ” Meokrnje 2019. godine ” i Bosanskih susreta u svima kategorijama  uručit će se diplome i prizanja bit na Meokrnju.

Jedna od novina ovogodišnje manifestacije ” Meokrnje 2019. godine ” bit će da će učesnici pohoda nositi ratne zastave brigada iz Rata 1992-1995 kao i zastave Travničkog partizanskog odreda i Zeničkog partizanskog odreda koji su tokom ova dva rata bili na platou Meokrnja i čiji su pripadnici dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu u današnjim granicama, granicama utvrđenim na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu 25. i 26. novembra 1943. godine.

Podršku u organizaciji manifestacije ” Meokrnje 2019. godine ” dao je načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, premijer Kantona Tahir Lendo, potpredsjednici  Skupštine SBK/KSB Ljubinka Atanasijević i  Muharem Grabus, Kantonalna uprava za pitanja boraca, UŽ “Emina”, RO “Merhamet ” Travnik,  TVJ Travnik , JU Dom zdravlja Travnik , GSS Travnik  i druga nevladina udruženja kao i mnogobrojni privredni subjekti sa područja Općine Travnik.