SportTravničaniUspješni

Završen edukacioni program za ljekare i fizioterapeute klubova BH Telecom lige

U organizaciji NS/FS BiH i Komiteta za sportsku medicinu, proteklog vikenda u Sarajevu je održan program edukacije “Emergency medicine” po UEFA standardima, za ljekare i fizioterapeute klubova koji će se ove sezone takmičiti u BH Telecom premijer ligi.

 

 

Dvodnevnu radionicu, uz najmoderniju opremu, vodio je dr. Adnan Šatrović, predsjednik komiteta za sportsku medicinu NFSBiH, i licencirani UEFA edukator. U praktičnim vježbama, te razmjeni znanja i iskustva sa predstavnicima klubova, pored dr. Šatrovića učestvovali su i tim ljekara, dr. Larisa Ščetić-Mešan, dr. Alina Fazlić, dr. Elvir Bešić, dr. Nedžad Jusić i anestetičar Edin Omerdić.

Osim praktičnog dijela poseban segment radionice odnosio se na teoretka predavanja, a zanimljiva izlaganja imali su prof. dr. Reuf Karabeg, prof. dr. Jasmin Čaluk, dr. Ognjen Desančić i mr. sci. Ludvig Letica.

 

prof. dr. Jasmin Čaluk
prof. dr. Jasmin Čaluk

 

Na kraju seminara dr. Šatrović je naglasio: “Riječ je o radionici osmišljenoj od strane zdravstvenog komiteta UEFA-e koja se treba sprovoditi u svih 55 članica UEFA-e najmanje jednom godišnje. Nastojali smo da predstavnicima klubova ponudimo najveći stepen edukacije koja je neophodna za liječenje povreda, te kako da se djeluje u hitnim slučajevima na fudbalskom terenu.“

dr. Adnan Šatrović
dr. Adnan Šatrović

Profesor Karabeg, ljekar nacionalnog tima: „Izvanredno iskustvo i medicinsko druženje kroz praktične radionice za prevenciju i liječenje hitnih stanja u sportu. Od danas smo značajno kompetentniji za takvu vrstu medicinske pomoći.“

 

(NS BiH)