Sport

Sabahudin Buljubašić pobjednik 8. Travnik – opena

Nakon što se razišla magla izazvana žestokom borbom u zadnjem kolu, najspretnijim i najsretnijim se pokazao FM Buljubašić, koji je pobjedom u zadnjem kolu sam zauzeo vrh tabele sa 6,0 osvojenih poena.

 

Na taj je način sjajni tuzlanski FIDE Majstor Sabahudin Buljubašić učinio nešto do sada neviđeno – odbranio titulu pobjednika Travnik Opena.

Srebrena medalja pripala je banjalučkom IM Aleksandru Stevanoviću, a bronzana turskom IM Kayri Kameru. Oni su osvojili 5,5 poena koliko i VM Emir Dizdarević i FM Efim Muratović.

Redovne nagrade predviđene za pozicije 6-10 osvojili su FM Armin Mušović, Enes Trumić, FM Amir Hadžović, Emanuel Lazić i Ivan Rajić.

Najupješniji igrači rejtinga 0-1999 bili su: Admir Adrović (MNE), Ahmed Omerkić i Martin Zorislav Džaja (CRO).

Najuspješniji igrači rejtinga 2000-2199 bili su: Bajro Obuća, Muamer Mrnđić i Dario Turković (CRO)

Najbolja šahistkinja bila je Gokcen Yilmaz, a drugoplasirana Ivana Mikić. Najuspješniji veteran je IM Atif Dumpor.

Najuspješniji kadeti: do 12 Naid Kekić, do 14 Tarik Odžak, do 16 Mehmed Topoljak i do 18 Hana Bešlija.

Ispred organizacionog tima svakako zahvaljujemo najprije sponzorima bez kojih ne bi ovakav turnir mogao da se organizuje: BH Telecom d.o.o., općina Travnik, Ministarstvo kulture, nauke, sporta i mladih SBK. U organizaciji turnira veliku smo pomoć imali od Srednjoškolskog centra Travnik i njihovog sjajnog osoblja koji su bili izvrsni domaćini, kompanije Vizija AMG koja je donacijom vode osvježavala takmičare, Centra za kulturu općine Travnik i Komunalnog preduzeća “Bašbunar”.
Također zahvaljujemo igračima na izuzetno fer i borbenoj igri. Velika je rijetkost da niko ne napusti turnir prije kraja, a mali broj salonskih remija i uzetih bye-ova je također znak kvalitete turnira.

Nadamo se da se i naredne godine, u još boljem ozračju i većoj brojnosti, vidimo u Travniku na 9. Međunarodnom šahovskom turniru Travnik Open.

 

(ŠK Travnik)