Hronika

Sabahudin Habib, optužen za trostruko ubistvo izjasnio se da nije kriv!

 

Sabahudin Habib otužen za trostruko ubistvo u Sokolinama nadomak Donjeg Vakufa, koje se dogodilo 21. marta ove godine izjasnio se  pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku da nije kriv za djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret. Optužnica ga tereti za ubistvo Omera Bašića, Ševke Draginovića, Ferida Rahmanovića u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

-Nismo počeli pregovore sa Tužilaštvom oko priznanja krivnje jer moj branjenik ne priznaje ubistvo iz niskih pobuda koje mu se optužnicom stavlja na teret. Ne spori ubistvo, ali spori da je to bilo iz niskih pobuda. – kazao travnički advokat Bekir Ferizović, koji po službenoj dužnosti brani optuženog Sabahudina Habiba, kada je sutkinja za predhodni postupak Lazarela Porić pitala da li ima pregovora o priznanju krivice.

Sabit Habib kojeg optužnica tereti za sprečavanje službene osobe u obavljanju službene radnje i nedozovoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih matrija pred sutkinjom Lazarelom Porić se izjasnio da je kriv!

-Odbrana se obratila Tužilaštvu sa zahtjevom da se stupi u pregovore o priznanju krivice, ali su me iz Tužilaštva obavjestili da uopće ne žele pregovarati u ovoj krivičnoj stvari. – kazala Branka Praljak, braniteljica optuženog Sabita Habiba.

Sabir Habib je  sutkinji kazao kako je odluku o priznanju donio u konsultaciji sa braniteljicom i bez bilo kakvih pritisaka.

Arnel Habib, Sanel Habib i Avdo Habib koje optužnica tereti za sprečavanje službene osobe u obavljanju službene radnje izjasnili su se da nisu krivi.

-Meni je žao djece, a mene mi nije žao. – kazao je sedamdesetpetogodišnji Avdo Habib.

Uskoro se može očekivati i zakazivanje glavnog pretresa u slučaju trostrukog ubistva koje je u proljeće ove godine potreslo srednju Bosnu.

 

 

 Sabahudin Habib tražio ukidanje pritvora

 

Prije pet zasebnih ročišta za izjašnjenje o krivici, pred tročlanim sudskim vijećem u kojem su bili predsjedavajuća sutkinja Katica Jozak-Mađar, te sudije Stana Imamović i Darmin Avdić, održano je ročište za produženje pritvora. Optuženom Sabahudinu Habibu ranije je određen pritvor koji se svaka dva mjeseca kontroliše.

-Pritvor je određen prije šest mjeseci. Ukidanje pritvora ne bi dovelo do uznemiravanja građana, a nema vanrednih ili nekih novih okolnosti. Odbrana predlaže mjere zabrane jer Tužilaštvo nije dostavilo nove dokaze. – kazao je branilac Bekir Ferizović

Postupajuće vijeće naknadno će donijeti rješenje jer ranija odluka ističe 17. septembra.