Centralna BosnaInfo

Obilježena 20. godišnjica helikopterske nesreće na Prokoškom jezeru

 

Na Prokoškom jezeru kod Fojnice obilježena je dvadeseta godišnjica helikopterske nesreće u kojoj je poginulo sedam članova bivše misije Ujedinjenih naroda i pet zaposlenika Ureda visokog predstavnika (OHR). Memorijalnoj ceremoniji prisustvovali su članovi porodica poginulih, brojni predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i bh. vlasti.

Helikopterska nesreća dogodila se 17. septembra 1997. godine u blizini Prokoškog jezera. Helikopter je tog dana letio prema Bugojnu i sjevernoj Bosni, a njime su na sastanak s bh. vlastima putovali visoki međunarodni dužnosnici. Zbog guste magle helikopter je udario u obližnje brdo i svi putnici su smrtno stradali.

 

Među poginulima je bio i tadašnji zamjenik visokog predstavnika Gerd Wagner. Osim Wagnera, poginuli su Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nesbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler i Peter Backes.

Počast poginulima danas su, između ostalih, odali  američka ambasadorica Maureen Cormack, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda i rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu i visoki predstavnik Valentin Inzko i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Ambasadorica Cormack je podsjetila da je 12 poginulih na Prokoškom jezeru, donijelo sa sobom vještine da bi pomogli obnovi Bosne i Hercegovine, a iako su bili različitog porijekla i iz različitih država, svi su bili jedinstveni u posvećenosti miru i želji da obnove ratom razorenu zemlju.

“Naša je obaveza da se okupimo i odamo počast tim ljudima i da znamo da se ono što su oni uradili i dalje nastavlja. Njihov doprinos pomogao je da se postigne napredak u Bosni i Hercegovini”, kazala je Cormack.

 

 

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda Sezin Sinanoglu istaknula je da su molitve i misli s porodicama poginulih i prijateljima te je poručila da ovih 12 ljudi nikada neće biti zaboravljani.

“Zadatak svih nas je da se pobrinemo da njihove žrtve ne budu uzaludne, a istovremeno se moramo podsjetiti da u ratu niko ne pobjeđuje te da podjele i mržnja nikada ne smiju prevladati i odnijeti pobjedu nad nama”, ocijenila je Sinanoglu.

Visoki predstavnik Valentin Inzko, podsjetio je da su stradali u helikopterskoj nesreći došli iz različitih zemalja i sredina s namjerom da daju svoj doprinos miru u vrijeme kada su ratni ožiljci bili još vidljivi, a pri tome su znali da još uvijek postoje rizici.

“I dok političke i ustavne razmirice suviše često odvlače lidere Bosne i Hercegovine s puta prosperiteta i političke stabilnosti, ne trebamo uzimati zdravo za gotovo da ovakvi sukobi završavaju isključivo u političkoj areni”, zaključio je Inzko.

 

(BHRT)