SBK: Prepolovljen broj srednjoškolaca u odnosu na prošlu godinu!

U prve razrede srednjih škola u Srednjobosanskom kantonu (SBK) upisano je 1.018 učenika, a očekuje se da, zbog smanjenog broja, bez dijela norme ostane oko 150 profesora, rečeno je danas na vanrednoj sjednici Vlade SBK-a u Travniku.

 

-Mi i sada imamo veliki broj nastavnika koji nemaju potpunu normu, a njihov broj u idućoj školskoj godini još će se i povećati. Očekujemo da oko 150 ljudi ostane bez potpune norme, dok će vrlo mali, zanemariv broj, ostati bez posla. Međutim, povećao se fond sati u osnovnim školama, tako da će ti profesori moći aplicirati na konkurse u tim školama i tako kompletirati svoje norme. Na tim konkursima  imat će prednost u odnosu na one koji traže prvo zaposlenje, kazala je novinarima kantonalna ministrica obrazovanja Katica Čerkez.

 

Katica Čerkez, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK

 

Ministrica Čerkez  je podsjetila je da se radi o očekivanom problemu koji je nastao zbog uvođenje devetogodišnjeg sistema  obrazovanja u škole SBK-a.

Prema odluci Vlade SBK, odstupilo se i od pedagoških mjerila, pa će u ovoj školskoj godini i samo u prvim razredima srednjih škola, biti formirani odjeli koji mogu imati minimalno 16, a maksimalno 20 učenika. U nekim srednjim školama trenutno nema uslova za formiranje nijednog odjeljenja prvog razreda. Riječ je  o Srednjoj mješovitoj školi Vitez i Srednjoj školi u Donjem Vakufu.