InfoPolitika

SDP BiH: Kriza vlasti u BiH!

Kriza vlasti u Bosni i Hercegovini, u kojoj stranke koje su relativni pobjednici izbora bezuspješno pokušavaju već mjesecima sklopiti novu/staru vladajuću koaliciju, potpomognuta u najmanju ruku upitnim odlukama Centralne izborne komisije, koja je sama sebi dala za pravo da tumači Ustav kako odgovara političkim mentorima pojedinih članova ovog tijela, dovela je Federaciju u situaciju da još uvijek nije formirala Dom naroda.

 

 

Nepostojanje Doma naroda zaustavlja dalje formiranje vlasti, ali i donošenje velikog broja zakona i drugih propisa od značaja za budućnost građana Bosne i Hercegovine, koji, na žalost, u sve većem broju napuštaju našu zemlju bez namjere da se u skorije vrijeme vrate.

Tumačenje CIK-a vezano za osnov po kom će se vršiti izbor zastupnika u Dom naroda FBiH ne samo da je uzrokovalo višemjesečno produženje rokova, nego je dodatno razvuklo i sve ostale rokove, tako da već ulazimo u februar 2019.godine bez Doma naroda. Situacija u svakom kantonu je drugačija, ali Srednjobosanski kanton, poznat i kao „Zadnjebosanski kanton“, ponovo je među zadnjima kad treba provesti zakonske obaveze. Iako je ovdje situacija relativno jasna (SDA i stranke okupljenje oko HDZ-a imaju dvotrećinsku većinu u Skupštini koja je dovoljna za formiranje Vlade), ove dvije stranke još nisu završile procedure predlaganja kandidata čime direktno utiču na dalje usporavanje formiranja vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine ovim putem javno poziva relativne pobjednike izbora na nivou Srednjobosanskog kantona, da napokon počnu raditi u interesu građana ovog kantona i otkoče procese formiranja vlasti na nivou Federacije BiH, i samim time preuzmu odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine i Srednjobosanskog kantona u naredne četiri godine. Prebacivanje te odgovornosti na opoziciju ili međunarodne faktore je samo isprazna priča.Vjerujemo da je svim građanima već odavno jasno ko je i koliko odgovoran za ovakvo stanje. Ovo je država koja treba biti država svih njenih građana, a ne samo odrabrane šačice politički podobnih.

 

 

(ODNOSI S JAVNOŠĆU KO SDP BiH SBK/KSB)