Politika

SDP BiH upriličio sastanak općinskih vijećnika iz Srednjobosanskog kantona

U četvrtak, 12. januara 2017. godine, održan je sastanak izabranih vijećnika SDP BiH u Općinskim vijećima na području SBK/KSB. Cilj sastanka bio je da se vijećnici upoznaju, razmijene iskustva i dogovore dalju međusobnu saradnju, koja treba rezultirati kvalitetnijim radom vijećnika i nekim koordiniranim inicijativama na području cijelog Srednjobosanskog kantona.

Sastanku su prisustvovali i zastupnici u Skupštini SBK: predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH SBK/KSB, Nijaz Helez i predsjednik Općinskog odbora SDP BiH Donji Vakuf, Senad Selimović. Uvodnu riječ dao je koordinator za rad sa vijećnicima SDP BiH u SBK/KSB, Zoran Gazibarić iz Travnika. Nakon njega, prisutni su govorili o radu općinskih vlasti i aktivnostima SDP BiH u pojedinim općinama. Nakon što je prošlo 100 dana od lokalnih izbora, opći zaključak je kako je u svim općinama Kantona stanje nepromijenjeno. Nova/stara vlast nigdje nije napravila još nijedan konkretan korak ka prevladavanju problema koji tište građane unutar lokalne zajednice. SDA i HDZ, potpomognuti SBB i drugim satelitskim strankama, čine sve kako se u SBK ništa ne bi promijenilo i kako bi se nesmetano nastavila njihova vladavina, od kojeg dobra vide samo oni lično i bliski krug njihovih poslušnika.

 

Aktuelna tema u svim općinama je budžet za 2017. godinu. U nekim općinama budžet je već usvojen, a u nekim je taj proces u toku. Zajedničko za sve jeste da su budžetska sredstva ponajmanje upućena na zadovoljenje potreba građana, često se i isključivo namjenska sredstva ne koriste u propisane svrhe,a broj građana koji će eventualno, posredno ili neposredno, biti korisnici sredstava procentualno je veoma mali i usko je vezan uz vladajuće stranke. SDP BiH u svim općinama nastupa kao opozicija i protivi se ovakvom načinu upravljanja javnim dobrima. No, uzaludna su ukazivanja na propuste i nelogičnosti, često čak i nezakonitosti. Lokalni vlastodršci jasno su poslali poruku kako se ne misle ponašati kao neko ko je dobio ovlaštenje da određeno vrijeme upravlja imovinom svih nas, nego kao neko ko je umislio da je isključivi vlasnik te imovine. Vijećnici SDP BiH učinit će sve da spriječe ovakvu odnarođenu vlast da stvara uski krug njima bliskih građana prvog reda, dok se od ostalih traži da zadovoljno klimaju glavom na svaku njihovu riječ i zaborave na vlastite prazne frižidere, pohabane cipele i najavljeno isključenje struje zbog neplaćenog računa. SDA i HDZ, zajedno sa ostalim strankama koje ih podržavaju, ni u jednoj općini SBK nisu napravili, niti su u programima rada najavili, bilo kakvu aktivnost u sprječavanju odlaska mladih ljudi, koje ionako siromašne sredine čini još siromašnijim. Načelnici općina sa svojim saradnicima uglavnom su ljudi koji ne pokazuju bilo kakvu vlastitu viziju razvoja lokalne sredine u kojoj vladaju. Sve što su spremni je održavati postojeće stanje u kojemu se progres ostvaruje taman tolikom brzinom da ćemo prije svi odseliti, nego što ćemo ovdje imati normalne životne uslove.

 

Koordinacija vijećnika SDP BiH SBK/KSB će svoje sastanke održavati i u narednom periodu, svaki put u drugom gradu, a sastancima će prisustvovati i izabrani dužnosnici SDP BiH iz SBK na svim niovima vlasti. Pored razmjene iskustava i zajedničkih aktivnosti, ovi sastanci treba da doprinesu stvaranju nove, jake političke platforme, koja će građanima biti ponuđena kao alternativa vladajućim nacionalnim strankama.