SDP Travnik: Da u NK Travnik imate časti i poštenja šutjeli biste!

Raduje nas činjenica da se uprava NK „Travnik“ oglasila Saopćenjem za javnost vezanim za naš Amandman na grant za sport u rebalansu Budžeta za 2018. Očekivali smo da će slično saopćenje uputiti poslije ispadanja iz Prve lige FBiH, objašnjavajući zašto 15 dovedenih i skupo plaćenih igrača nije polučilo povoljan rezultat i opstanak u ligi,  kako su čelnici kluba najavljivali u svim medijima.

 

Frapantno je da se u tekstu navodi cijeli istorijat i multietičnost kluba, a zaboravlja imenovati glavne krivce za sunovrat našeg nogometa u Travniku. Nije skraćenje lige krivac za vaš neuspjeh, već taština pojedinaca koji su u sprezi sa vladajućim strankama. Već godinama NK „Travnik“ dobiva više sredstava iz Budžeta Općine nego svi ostali klubovi i sportovi zajedno. To nije pravedno i nije u redu. Nije NK „Travnik“ jedini klub koji ima 5 selekcija i stotine djece, ali je jedini koji nikome ne pravda sredstva uložena u klub.

Veliki sportski kolektiv ne čine 16 stalno uposlenih, kako izjavljujete, već uspjesi koje taj kolektiv postiže, a Vi već odavno niste neko ko se može povezati sa uspjehom. I nemojte nama držati pridike o razvoju sporta u Travniku, jer Vi ste ti koji uzimanjem najvećeg dijela granta za sport gušite ostale klubove. Spominjete da smo se trebali boriti za povećanje granta, ali mislim da vam je adresa za ovu poruku općinska administracija koja ne želi da čuje za povećanje, a vaše su stranačke kolege. Velikani travničkog nogometa koje spominjete bi bili prvi koji bi vam rekli da je vrijeme da se odmaknete od stogodišnjaka, jer ako ovako nastavite raditi vi ćete ga i sahraniti. I nemojte uzimati  u usta ljude koje ste otjerali iz kluba zato što  nisu bili dio klana koji se već godinama vrti oko kluba.

I na kraju, zašto vam smeta da se dio sredstava koji je godinama stizao na vaše račune umanji za 35.000 KM?  Ukoliko amandman dobije potrebnu većinu dobivat ćete 79.000 KM. NK „Vlašić“ Turbe bi povećanjem dobio 19.500 KM, NK Rudar „Han Bila“ 22.500 KM, a NK „Nova Bila“ 10.000 KM. I opet ćete dobivati duplo više nego ova tri tima zajedno.

Smeta Vam da rukometaši, koji su bili prvaci BiH, dobiju dio vašeg umanjenja, a borili su se za Premijer ligu BiH ove godine, kao i košarkaši koji su u Play off za Premijer ligu izgubili od novog premijer ligaša KK „Gradina“. A da ne govorimo o Judo klubu Travnik, koji je iznjedrio jednu Larisu Cerić, a dobiva 5.000 KM na godišnjem nivou, ili karate klubove koji imaju državne prvake u svojim redovima. Da ima časti i poštenja, gledajući ostale sportske klubove, vi biste ste šutjeli, a ne pisali političke pamflete koji nemaju veze sa stvarnošću.

I nije sramna inicijativa SDP, da se raspodjela vrši korektno i po uspjehu, već je sramno da ste se vi našli braniti stav da vam pripada 114.000 KM iz općinskog budžeta, zaboravljajući da to nije vaš novac, već svih sportskih klubova ovog grada. I sramota je što nećete da priznate da ste nesposobni voditi klub koji ste svojim neznanjem doveli u Drugu ligu FBiH.

 

(OO SDP BiH Travnik)