PolitikaSport

NK Travnik o inicijativi SDP i SBB u OV Travnik

“NK „Travnik“ baštini stogodišnju nogometnu tradiciju koja se nije gasila ni u najtežim ratnim trenucima. Čak i tada, klub je svim građanima Travnika svojom artikulacijom i nastupima na prigodnim turnirima i drugim sportskim događajima ulijevao nadu u bolje sutra.

 

U novije vrijeme, prije samo dvije sezone gotovo cijelu jednu deceniju NK „Travnik“ bio je stabilan bosanskohercegovački Premijerligaš kojeg su kako u organizacijskom, tako i u sportskom smislu respektirali svi klubovi u našoj zemlji. Međutim, ponajviše skraćenjem Premijer lige BiH, te nizom drugih uglavnom sportskih okolnosti klub je napustio Premijer ligu, a zatim ove godine i 1. Ligu FBiH.

Pa ipak, da su u klubu sačuvani zdravi temelji pokazalo se ove sezone kada je Juniorska selekcija NK „Travnik“ izborila plasman u Premijer omladinsku ligu BiH gdje će se u narednoj sezoni takmičiti sa najboljim klubovima naše zemlje. Usto, što je posebno važno, devet igrača koji su činili okosnicu ove selekcije prešli su u Prvi tim čime je pružena prilika za dalji razvoj i napredovanje domaćim igračima koji su prošli sve selekcije klupske Akademije. Nadalje, uz Juniorsku selekciju, klupska Akademija ima još tri takmičarske selekcije – Kadetsku selekciju u 1. Ligi FBiH, Pionirsku i Pretpionirsku selekciju u 1. Ligi SBK, te preko stotinu dječaka uzrasta od pet do deset godina.

Konačno, dodaju li se izuzetno složenoj i zahtjevnoj organizaciji nogometnog natjecanja pet takmičarskih selekcija NK „Travnik“, obaveze prema multietničkom personalnu koji čine osam uposlenih i licenciranih trenera, dva domara, dva fizioterapeuta, četiri službena predstavnika, redovno održavanje Stadiona „Pirota“, onda se samo može pretpostaviti koja je energija i entuzijazam ljudi u klubu potreban da bi ovaj nogometni stogodišnjak uopće egzistirao. Jer, kako se moglo vidjeti iz redovnih skupštinskih izvještaja NK „Travnik“, sredstva iz Granta za sport Općine Travnik čine tek oko četrdeset od sto sredstava potrebnih za normalno funkionisanje ovog velikog sportskog kolektiva.

Međutim, takvo što ili nije poznato podnosiocima ove sramne inicijative ili imaju nesportske namjere. Uostalom, vijećnike SBB i SDP u Općinskom Vijeću Travnik očito ne zanima razvoj sporta u Travniku, rad i očuvanje sportskih objekata, dječaci i adolescenti sklonjeni i sačuvani od negativnog utjecaja ulice i viška slobodnog vremena, njihov pravilan razvoj, socijalizacija i beskonačno drugih koristi koje sport donosi mladima, stoji, pored ostalog, u saopćenju  NK Travnik.

 

(NK Travnik)