LifestyleTehno

Senad Hadžijunuzović Čačak registrovao oldtimer Volvo Amazon

Travničanin Senad Hadžijunuzović Čačak poznat kao veliki zaljubljenik u oldtimere i čovjek koji već nekoliko decenija uspješno vrši resturaciju starih modela vozila završio je restauraciju model Volvo 121 iz 1966. godine, poznatijeg kao Volvo Amazon.

 

Prije tri godine Senad je započeo restauraciju model Volvo – Amazon, a prije nekoliko dana ovaj oldtimer je prošao tehnički pregled i registrovan je.

-Ovo je jedan od najboljih modela Volovo i sve je trajalo tri godine. Svi ugrađeni dijelovi su originalni, snalazio sam se na razne načine. Kupovao sam iz Sjedinjenih Država, Holandije, prijatelji su mi nabavljali u Švedskoj, a sin je neke dijelove poručivao preko interneta. – govori nam Senad.

Početak restauracije modela Volvo Amazon

Vožnja ovim modelom prava je uživancija. Model Volvo Amazon bio je u serijskoj proizvodnji od 1956. do 1970. godine. Primjerak  kojeg je Senad Hadžijunuzović restaurirao je i 1966. godine.

 

Historija modela

 

U februaru 1956. godine Volvo je objavio  da dovršava novi model. Dva mjeseca kasnije predstavljena su prva dva prototipa. U oktobru 1956. Volvo Amazon doživljava međunarodni debi na londonskoj izložbi, ali će prvi primjerci kupcima biti isporučeni tek u septembru 1957.

Pod imenom Amazon prodavan je na skandinavskim tržištima, a izvan europskog sjevera automobil je prodavan kao Volvo 121. Prvi izvozni Volvo Amazon otišao je u Dansku 16. aprila 1958. godine i uručen je tadašnjoj princezi Margareti  za njen 18. rođendan.

Volvo Amazon (1966)

-Iako sam mnoga vozila restaurirao i prodao, ovaj Volvo Amazon sam radio za sebe i zaista nema namjeru da ga prodajem. – kaže nam Senad, koji inače veliki zaljubljenik u stara vozila Volvo, posebno u model, Volvo PD 544 tzv. „grbavac“.

 

(Dnevni avaz)