Info

Sinoć u Travniku premijerno prikazan film “Operacija Vlašić”

Sinoć je u Travniku premijerno prikazan dokumentarni film sa elementima rekonstrukcije “Operacija Vlašić”. Ova premijera izazvala je veliko interesovanje publike, pa je Velika sala centra za kulturu općine Travnik sinoć bila prepuna.

 

 

Prije premijernog prikazivanja filma prisutnim se obratio Zijad Čaber, ratni komandant 312. Slavne brigade koji izrazio zadovoljstvo da je jedan ovakav projekat realiziran, te načelnik općine Travnik, Kenan Dautović, koji je bio i ratni komandant 712. Slavne brigade.

Načelnik Dautović istaknuo je Važnost pamćenja i očuvanja tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata. Prije same projekcije publici se predstavio i autor filma Enes Hotić.

Tokom rata je vlašićki plato u vojnom smislu predstavljao ključnu teritoriju zbog spomenute geografske dominacije i telekomunikacijskih objekata na njemu. Bitka za oslobađanje Vlašića koja se odigrala u martu 1995. godine predstavlja jednu od prelomnih tačaka tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, jer od tog momenta Armija Bosne i Hercegovine preuzima vojnu inicijativu, i iz defanzivne faze rata prelazi u ofanzivnu fazu.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Plan oslobađanja Vlašića je vojnostrateški ukazivao na gotovo neizvodivu akciju. Ova operacija po mnogo čemu predstavlja nevjerovatan razvoj događaja i ratnih podviga koji su rezultirali jednom od najvećih i najznačajnijih pobjeda Armije Bosne i Hercegovine u proteklom ratu.

Kao takva, ova bitka definitivno zaslužuje da zauzme posebno mjesto u kolektivnom nacionalnom sjećanju i historijskom narativu. Suvišno je i spominjati da je institucionalna i medijska eksploatacija bitke za Vlašić neopravdano zapostavljena od strane relevantnih faktora u našoj zemlji iz sfere kulturnog i naučnog života.

Važnost pamćenja i očuvanja tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata je ogromna. Bošnjački narod se po prvi put u historiji tokom protekle agresije borio za svoje vlastite političke i vojne ciljeve, iako je i prije herojski ginuo širom Europe braneći tuđe granice. Zbog toga je nadolazećim generacijama potrebno ostaviti u naslijeđe jasno i autentično svjedočanstvo o ratnim dešavanjima.

Ovakvim pristupom će se i svim zlonamjernicima uskratiti argumenti i volja za pokušajima manipulacije i prekrajanja historijskih činjenica. Jedan od najboljih načina ispunjavanja ovog cilja jeste i ekranizacija spomenute bitke kroz dokumentarni film.