Centralna BosnaInfo

Skupština SBK sutra o osnivanju srednje škole u Jajcu

 

Na dnevnom redu za sutra  zakazane sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona bit će i Prijedlog Odluke o  osnivanju srednje  Mješovite škole u Jajcu i Prijedlog odluke  o podjeli osnovne škole O.Š.“ Berta Kučera“ Jajce. Ranije data saglasnost od Vlade SBK i Skupštine uzburkale su javnost u Jajcu, ali i šire. Nakon godina upornih nastojanja međunarodne zajednice da se u srednjoj Bosni prekine sa praksom segregacije u obrazovanju i fenomena „dvije škole pod jednim krovom“, slučaj u Jajcu i osnivanje škole koja bi radila po bosanskom planu i programu uzburkao je javnost. Krajem prošle sedmice učenici u Jajcu su protestvovali, a istog dana (petak,8.7.)  nakon razgovora sa učenicima šef Misije OSCE-a, Džonatan Mur (Johnatan Moore) održao je sastanak sa kantonalnim premijerom Tahir Lendom  i ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Katicom Čerkez.

moore_dolazak

-Činjenica je da još uvijek postoji  želja vlasti u Jajcu osnovati drugu školu, odnosno podijeliti postojeću Gimnaziju u Jajcu. Ja sam razgovaro sa učenicima koji su protiv toga. Ja sam uvjeren da bi bila velika greška podjeliti postojeću školu, posebno kada svi i u Bosni i Hercegovini i vani traže sve više ujedinjenja odvojenih škola. – izjavio ambasador Mur.

S druge strane resorna kantonalna ministrica Katica Čerkez  navodi kako je riječ o zahtjevu rodutelja.

katica_cerkez

-Roditelji su ti koji su u Zakonu jedini bitni, ali treba poštivati i želju djece koja žele ići zajedno u školu. Vlada SBK što je uradila do sada, uradila je. Naredni korak je na Skupštini SBK. Skupština je jedini ovlašteni osnivač novih škola.- izjavila je novinarima ministrica Čerkez.

Zbog podjeljenosti sistema obrazovanja budžetski tropškovi na ovim stavkama su i do 30 posto veći. Osnivanje novih škola povećava troškove, a vrlo malo se ulaže u opremanje škola i kvalitetno izvođenje nastave.

Kako se cijela priča odvija u predizborno vrijeme sutra se  može  sigurno očekivati  burna sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona.