Sport

Održan 5. Memorijalni turnir Kurt Kopruner (FOTO)

 

Ekipa „Fortin“ iz Tešnja osvojila je prvo mjeste na 5. Memorijalnom turniru „Kurt Kopruner“ koji je proteklog vikenda organizovala  GS Tvornica mašina Travnik (GS TMT) u znak sječanja na velikog čovjeka i uspješnog biznismena, rođenog Austrijanca koji je neizmjerno volio BiH i ljude u našoj zemlji.

Drugo mjesto osvojila je ekipa GIZ, a treće CIMOS – Novi Travnik. Turnior je ove godine okupio 16 ekipa koje su predstavljale kompanije iz BiH, Srbije, Hrvatske, Austrije i Njemačke.

-Ovaj turnir se održava u čast jedne ljudske veličine koja već petu godinu nije sa nama, ali djela koja je ostavio  iza sebe govore u njegovo ime. – rečeno je na otvorenju turnira.

Turnir je otvorila dirktorica  GS Tvornice mašina Travnik, Snježana Kopruner.

Kurt Kopruner, rođeni Austrijanac nakon obrazovanja u rodnoj Austriji i obavljanja nekoliko rukovodnih funkcija , poslovnu karijeru nastavio je u Njemačkoj gdje osnovao firmu. Posao ga je često vodio na prostore bivše Jugoslavije. Zaslužan je za uspješnu privatizaciju i kasniji razvoj GS Tvornice mašina Travnik, koja je danas prepoznatljiva u regiji i Evropi. Ova tvornica danas zapošljava 250 radnika i svake godine postiže sve bolje rezultate. Jedan je od rijetkih primjera uspješne privatizacije u srednjoj Bosni.