Centralna BosnaPolitika

Skupština SBK sutra se izjašnjava o novoj Vladi SBK!

Predsjedavajući Skupštine Srednjobosanskog kantona Josip Kvasina (HDZ BiH) za sutra je zakazao vanrednu sjednicu na kojoj će se zastupnici izjašnjavati o sastavu nove Vlade SBK koju će predložiti stari –novi mandatar, Tahir Lendo (SDA).

 

 

Nakon što su krajem prošlog mjeseca SDA i HDZ BiH dogovorili raspodjelu ministarskih pozicija u Vladi SBK poznata su i imena budućih ministara. Dvije stranke zadržale su isti raspored resora unutar Vlade, a to znači da SDA dobija premijersku i tri ministarske pozicije,a HDZ BiH pet ministarskih pozicija.

Kako je to ranije više puta potvrđeno na čelu Vlade SBK ostaje Tahir Lendo,a u  Vladi ostaje i Zoran Marković, aktuelni ministar  finansija koji bi u naredne četiri godine trebao biti u resoru pravosuđa i uprave, ako ministar iz reda srpskog naroda kojeg predlaže HDZ BiH!

Mirjana Plavčić, iz Busovače trebala bi biti ministrica finansija, Feliks Vidović iz Kreševa ostaje prvi čovjek MUP- a SBK. U resor obrazovanja dolazi Bojan Domić, predsjednik travničkom HDZ-a, a novi ministar zdravstva i socijalne politike bit će, Anto Matić iz Viteza.

 

Salkan Merdžanić ostaje ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a novi ministar privrede bit dr. Nisvet Hrnjić iz Jajca, dok u resor prostornog uređenja i zaštite okoliša dolazi Amir Šečibović iz Bugojna.