Travnik

Spomenik za heroje iz dva rata na Meokrnju

 

Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik, Kantonalna organizacija demobilsianih boraca 1992-1995 i MZ Gluha Bukovica zajedno obnavlaju Spomen-obilježje poginulim učesnicima NOR-a i  grade prvo spomen-obilježje borcima Armije BiH koji su 1992 godine odbranili kotu na Meokrnju.

Projekat obnove i izgradnje spomen-obilježja na Meokrnju kao i saradnja Udruženja antifašsita i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik, koje od 2013. godine radi na obnovi spomenika NOR-a na području Općine Travnik i Kantonalne organizacije demobilisanih boraca 1992-1995, zasnovani su na zajedničkim principima borbe protiv svih pojava fašizma, dobili su podršku članstva, kao i načelnika općine Travnik Admira Hadžiemrića koji se nesebično zalaže za  podršku ovim udruženjima. Udruženja sve svoje aktivnosti provode u saradnji sa MZ na čijem se području obnavaljaju spomenici, a Savjet MZ Gluha Bukovica je volonterskim radom  i prikuplajnjem fiansijskih sredstava dao svoj doprinos.

Meokrnje se kroz historiju spominje kao jedna od najznačajnih stateških tačaka u odbrani Travnika. U maju mjesecu 1942. godine na Meokrnju je poginuli su Abid Lolić i Manojlo Popić, koji su predvodili travnički odred i zeničku četu dok su nešto dalje na lokalitetu Perle u borbama za Travnik 14. maja 1942. godine poginuli pripadnici travničke čete: Hamdo Begovac, Rašela Baruh, Ibrahim i Omer Lolić, Ejub Ejubić, Sunkula Kalderon i Salih Pašić. Na lokalitetu Perle također će biti obnovljena spomen ploča stardalim u NOR-u.