Centralna BosnaInfo

Spor KŠC – Arhiv: Završen dokazni postupak, odluka suda naredne sedmice

 

Pred Općinskim sudom u Travniku završen je dokazni postupak po tužbi Vrhbosanske nadbiskupije protiv Kantonalnog arhiva Travnik i mostarske firme „Konstrukcije“ zbog smetanja posjeda u slučaju gradnje zgrade kantonalnog arihiva, tačnije druge faze ovog objekta.  Pravni zastupnik Vrhbosanske nadbiskupije, advokat Adis Ribić, kazao je kako smatra da postoji pravni osnov za  tužbu na osnovu priloženih materijalnih dokaza.

-Služba za inspekcijski nadzor Općine Travnik sugerisala je tuženim da traže saglasnost. Međutim, nisu ni tražili ni dobili saglasnost za postavljenje ograde koja je i danas na parceli tužitelja. – kazao je Ribić.

Kantonalna pravobraniteljica Zehra Hadžić istaknula je kako Vrhbosanska nadbiskupije nije aktivno legitimisana kao posjednik.

-Sporna parcela u posjedu je općine Travnik i smatram da je tužba neosnovana. – kazala je pravobraniteljica Hadžić.

Predstavnik firme „Konstrukcije“ Mostar pridružio se stavu pravobraniteljice ističući kako su oni samo izvođači radova, te da su im investitori omogućili pristup.

Sudac Azer Ulemić naglasio je kako riječ o postupku hitne naravi, te da će sud početkom naredne sedmice donijeti odluku.

 

Ništa od nagodbe

 

I tokom sudskog postupka i ranije pominjala se mogućnost nagodbe između Vlade SBK i Vrhbosanske nadbiskupije kako bi bilo riješeno pitanje parcele na kojoj se gradi druga faza zgarde Kantonalnog arhiva u Travniku. Postojale su tri varijante nagodbe, od zamjene zemljišta do novčane naknade od 70.000 KM. Prvobitno je Vlada SBK najavila kako će prihvatiti ponudu da plati 70.000 KM, da bi na posljednoj sjednici odustala od toga. I na jučeršanjem ročištu sudac Ulemić još jednom je pitao stranke u postupku da li je došlo do nagodbe. I jedna i druga strana izjasnile su se kako za sada nema nagodbe.

 

Nisu tražili saglasnost!

 

Sporna parcela upisana je u posjedu Općine Travnik, ali odluke Općinskog vijeća Travnik o povratu imovine vjerskim zajednicama uključuje i ovu parcelu.

-Svaki puta kada je korištena naša imovina tražena je saglasnost. Ovo je prvi i jedini put da nije tražena saglasnost. Pod prirtiskom sam roditelja, a upitne su i izdate dozvole. – kazao je Željko Marić, ravnatelj KŠC „Petar Barbarić“.