Travnik

“Travnik je prvi grad koji je dobio status otvorenog grada”

 

Bivši načelnik općine Travnik Besim Halilović bio je gost emisije Dan uživo koja se emitovala iz Travnika. Halilović je rođen, živi i radio je u Travniku, a sada je u penziji. O tome kako danas žive njegovi građani je rekao:

“Mislim da Travnik ne odudara od prosjeka koji je u FBiH, ali mislim i da politička situacija ne daje ništa optimisično za budućnost u ovoj zemlji, pogotovo kad pročitamo koliko mladih odlazi iz BiH, mada pred svake izbore čujemo optimisitčne izjave. Živi se prosječno, možda nešto i ispod prosjeka. Prije rata je bila radno intenzivna privreda, proizvodila se obuća i odjeća, a danas je došlo do prestrukturiranja privrede, imamo mesnu industriju, imamo bicikla, Univerzitet”.

“Tužno je vidjeti da Travničani hodaju od kontejnera do kontejnera, općina nije naročito bogata. Ima svakakvih slučajeva i kupovna moć Travničana je prilično slaba i kineska roba postaje malo skupa”, dodao je Halilović.

O tome kakav je suživot u Travniku i da li je to podijeljen grad je kazao: “Dobar je suživot a ja to znam pošto sam učestvovao u povratku Hrvata nakon rata. Travnik je prvi grad koji je dobio status otvorenog grada. Svi koji su htjeli vratili su se, vraćena im je imovina. Također, postoje političke opcije koje traže preustroj ali mislim da od toga neće biti ništa”.

Na pitanje da li u “gradu vezira” postoji nevidljiva linija razgraničenja između Hrvata i Bošnjaka je odgovorio da ne postoji, ali da je vlastiti izbor svakoga u koji će kafić otići.

“Mislim da vlasnička struktura javnih preduzeća diktira način ponašanja i uvjete pod kojima će neko raditi i otići u neki od taj objekata”, naveo je.

Halilović je dao ostavku 2003. godine, a na pitanje da li je istina da je to od njega tražila međunarodna zajednica je rekao: “Nije, to je pisala Slobodna Bosna. Ja sam osjetio da mi taj način rada više ne odgovara. Borio sam se 5,5 godina s OHR-om, čiji je uticaj u to vrijeme bio velik, i svake sedmice smo imali sastanke. Američka ambasada je uvijek bila prisutna sad ne znam da li je ikad došla. Danas tog pritiska međunarodne zajednice nema, ali mislim da smo se lakše dogovorali pod tim pritiskom nego sada kad nema tog pritiska”.

Halilović je govorio i o tome zašto mladi odlaze iz svoje zemlje.

“Svi pričamo da ćemo otvoriti nova radna mjesta a ne znamo kako. Nijedan od budžeta nije razvojni, to su samo funkcionalni iz kojih se finansiraju tekuće potrebe, nema sredstava koji bi dali poticaj, nemamo načina da se programi finansiraju. Moje kćerke nisu u Travniku, jedna je u Sarajevu, druga u Norveškoj. Nisu imale ambicija da se vrate kući”, istakao je.

Naveo je i kako je Travnik ranije imao dobar nogometni klub, rukometni, judo klub, karate i kultura je uvijek bila na visokom nivou.

“Malo je poznata činjenica da je amatersko pozorište bilo jedno od najboljih u bivšoj Jugoslaviji”, naglasio je Halilović za N1.

 

(Izvor: N1)