Centralna Bosna

Šta od septembra sa djecom predškolskog uzrasta?

Zabrinutost roditelja školske djece zbog oblika nastave koji čeka njihove mališane od septembra, prisutna je već neko vrijeme. Da li će biti standardni, online ili neki drugi oblik, još uvijek nije poznato. Tu su i pitanja održavanja higijene, distance, dezinfekcije u školama i mnoga druga.

 

 

Slični problemi muče i roditelje predškolske djece koja još nisu upisana u neku od javnih ili privatnih predškolskih ustanova.

Još uvijek se ne zna u kojem obliku će vrtići funkcionisati od septembra, kada kreće nova pedagoška godina. Epidemiološke mjere ograničenja broja djece po grupi koje su donesene sredinom mjeseca maja, još su na snazi, a od tada je privreda krenula i veliki broj roditelja se vratio ili će se vratiti na posao početkom septembra. Ograničenje broja djece po grupama ne dozvoljava vrtićima prijem nove djece, a prostornih niti ljudskih kapaciteta za proširenje nemaju.

Roditelji s pravom strahuju gdje i kome da ostave svoju djecu dok oni rade? Pouzdanih teta čuvalica nema mnogo a postavlja se pitanje i odgojno-obrazovnog rada s djecom.

 

Javni vrtići su do sada odlično obavljali posao u otežanim uslovima, pridržavajući se svih mjera.

 

-Na zadovoljstvo svih, do sada nismo imali nikakvih problema. Održavanje higijene kod djece u vrtićima oduvijek je na visokom nivou.  Pridržavamo se i ostalih mjera ko što su beskontaktna mjerenja temperature pri dolasku i dezinfekcije na ulazu, a imamo i sve moguće uslove za održavanje higijene objekta na visokom nivou, od kvalitetnih dezinfekcijskih sredstava do UV lampi za dezinfekciju. Naravno tome doprinosi i to što u zgradu niko osim djece i uposlenika ne ulazi pa je i mogućnost kontaminiranja prostora manja. – kazali su nam u JU „Obdanište“ Travnik.

Međutim, sada se suočavaju  sa velikim interesovanjem roditelja za upis djece, a s trenutnim ograničenjima broja djece po grupama, nisu u prilici da primaju na boravak niti jedno novo dijete.

 

-Nismo samo mi u takvoj situaciji, svi javni vrtići u SBK imaju isti problem, a siguran sam i vrtići u drugim kantonima. Naravno da niko nije očekivao da će epidemiološka situacija biti ovakva i svi se nadamo da ćemo uskoro izaći iz ove situacije i moći primiti sve zainteresirane korisnike. Relaksacija mjera nije odluka vrtića i to rade nadležni, a naše je da se ponašamo u skladu sa donesenim odlukama, – rekao nam je direktor JU obdanište Travnik Jasmin Hrnjić.

 

Ukoliko se nešto ne promijeni, ovakva situacija otvara mogućnost za nelegalne i neuvjetne igraonice/čuvaonice da iskoriste nemogućnost prijema djece u javne i legalne privatne vrtiće i ponude roditeljima alternativu za čuvanje djece. Naravno da je u takvom slučaju sigurnost djece ugrožena a mogućnost prenošenja virusa Covid-19 značajno veća.

Ako dodamo i to da u velikim proizvodnim sistemima u halama po osam sati boravi nekoliko stotina radnika, u znatno lošijim epidemiološkim uslovima nego je to u vrtićima, postavlja se logično pitanje, može li doći do relaksacije mjera za vrtiće kako bi svi radnici mogli dobiti usluge nekog od javnih ili privatnih vrtića?

 

Kakva će epidemiološka situacija biti s krajem augusta i u kojem kapacitetu će raditi vrtići ostaje da se vidi. Ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije i relaksiranja mjera, roditeljima opet ostaje da se snalaze i traže alternativna rješenja za svoju djecu.