Sutra nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine SBK

Predsjedavajući starog saziva Skupštine SBK, Josip Kvasina (HDZ BiH),  za sutra je zakazao  nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona na kojem bi trebala biti donesena odluka o uspostavljanju Kolegija Skupštine SBK, te odluke o formiranju stalnih i povremenih radnih tijela.

 

 

 

U prvom dijelu konstituirajuće sjednice, koji je održan 23. novembra, novoizabranim zastupnicima uručeni su certifikati, te uslijedilo polaganje svečane zakletve. Formirani su klubovi zastupnika konstitutivnih naroda.

Prilikom glasanja za predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg, Josip Kvasina (HDZ BiH) je dobio 28 glasova, Muharem Grabus (SDA) 28 i Ljubinka Atanasijević (SDP) 30 glasova.

Za predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je Amer Mrako, dosadašnji ministar u Vladi SBK, Ilija Nakić za predsjednika Kluba Hrvata, te Ljubinka Atanasijević za predsjednicu Kluba Srba.

Prema rezultatima oktobarskih općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK, SDA ima deset, kao i HDZ BiH i stranke HNS-a, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj saradnji s Kantonalnim odborom HDZ-a 1990. Pet mandata pripalo je SDP-u BiH, po dva DF-u i SBB-u, dok će jednog zastupnika, u idućem četverogodišnjem sazivu Skupštine SBK, imati Nezavisni blok.

Jedna zastupnica čini Klub Srba, 11 zastupnika Klub Hrvata, dok je u Klubu Bošnjaka 18 zastupnika.