Svečano u Travniku: Povodom Dana općine brojni zanimljivi događaji

Svečanim defileom članica plesnog studija i muzičkih društava sa područja općine Travnik kroz Bosansku ulicu, sinoć je zvanično najavljen Dan općine Travnik. Dan općine Travnik koji se obilježava 21. marta, ove godine doživljava svoje 11 izdanje, a u naredne tri sedmice ponudit će  skoro 100  različitih kulturno-zabavnih i sportskih sadržaja, ističu organizatori.

 

Glasnogovornica manifestacije Aldijana Dizdar kazala je da su izuzetno  sretni što se svečana atmosfera ponovo vratila u grad, te da ih posebno  raduje to što je u ovoj godini godini preko 3000 učesnika uključeno u obilježavanje manifestacije.

„Naš ‘muzej pod otvorenim nebom’ jedinstven u svijetu, a poseban po mnogočemu, vječno je i neiscrpno vrelo života, ljudi i događaja, a raznovrsnost kulturne baštine svjedoči da je Travnik oduvijek bio mjesto susreta različitih civilizacijskih i religijskih tokova, stoga s radošću iščekujemo drage goste da zajedno obilježimo ovaj značajan datum“, kazala je Dizdar.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća Travnik, Travničani i svi posjetitelji su danas imali priliku uživati u brojnim zanimljivim sadržajima koji su prezentirani u Bosanskoj ulici. Pored sajma organske proizvodnje, izložbe učenja i igara najmlađih Travničana i druženja sa vatrogascima i policajcima, omogućene su i besplatne usluge poput vožnje turističkim vozom“ćirom“, mjerenja krvnog pritiska i težine i šišanja u muškom frizerskom salonu.

Također, kao i prethodnih godina, neizostavna je i popularna travnička „kajganijada“ koja se  već dugi niz godina održava na tvrđavi Stari grad, te predstvlja jedinstvenu priliku, pored uživanja u okusu čuvene kajgane i za druženje i pjesmu.

Ističu da ni ove godine nisu izostavili ni one najmlađe, već da su oni zapravo polazna tačka kompletne manifestacije koja se ove godine održava pod motom „Travnik u očima djeteta“ i da će pored brojnih sadržaja posvećenih upravo njima, imati i jedan cijeli dan samo za sebe u okviru kojeg će biti upriličeno višesatno druženje i zabava uz brojne zanimljive sadržaje kao i proslava rođendana prvorođenih beba na sam Dan općine Travnik u periodu od kada se obilježava Dan općine Travnik.

– Ove godine, nažalost  neće biti organizirana ceremonija zajedničkih vjenčanja, koja je jedinstven i poseban dio manifestacije, ali će svi mladenci 21. marta biti oslobođeni plaćanja svih administrativnih troškova- kazala je Dizdar.

Prema njenim riječima,  ovogodišnja manifestacija koja će se održavati na različitim lokacijama u Travniku, ponudit će brojne umjetničke izložbe i performanse, promocije knjiga i pozorišnih predstava,  raznovrsna edukativna predavanja i zabavne radionice za odrasle i najmlađe, ali i mnoštvo sportskih aktivnosti.

Organizatori manifestacije poručuju da će Travnik zasigurno na proljeće biti mjesto dobre zabave i brojnih kulturno-sportskih događaja, te da će svi moći pronaći nešto za sebe.

 

Dan općine Travnik, od 2012. godine obilježava se  21.03. i to na dan za koji se vežu brojna simbolična značenja, od kojih je najznačajniji dolazak proljeća i vremena kad se slavi život i sve budi i cvjeta, pa i raste trava, što opet ima veze i sa samim nazivom Travnika.