Travnik

Tradicija organiziranih posjeta Ilhamijinom turbetu

U okviru programa kulturne manifestacije „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka“ BZK „Preporod“ Travnik i Medžlis Islamske zajednice Travnik već treću godinu zaredom organiziraju slobodne posjete turbetu šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka.

 

Domaćin u turbetu znamenitog alima, šejha nakšibendijskog tarikata i bosnevijskog (alhamijado) bošnjačkog pjesnika svakog petka između džume i ikindije namaza je vrsni poznavalac Ilhamijinog vjerskog, književnog i životnog djela, travnički turbetar Esad Baždalić.

 

Baždalić je preuzeo emanet čuvanja Ilhamijinog turbeta i osoba je koja gotovo sa svakim posjetiocem podijeli i poneku priču o liku i djelu šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka.

Tako su u prošli petak Ilhamijino turbe posjetili učenici IV-3 razreda Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Travnik – hotelsko-turistički tehničari sa profesorom likovnih umjetnosti, Velidom Trkićem.

Profesor Trkić, član je Upravnog odbora BZK „Preporod“ Travnik i jedan od upravo onih nastavnika koji uvijek i iznova nastoje svojim učenicima dodatno i praktično ukazati na značaj bošnjačke i bosanskohercegovačke tradicije, umjetnosti, kulture i kulturne baštine u najširem smislu.