TravničaniUspješni

Travničanki Aneli Križanac prestižna međunarodna nagrada

Dramaturginja i dramska pedagoginja iz Travnika Anela Križanac dobitnica je međunarodne nagrade za razvoj dramskog odgoja, “Grozdanin kikot”.

 

 

“Jako sam počašćena nagradom o kojoj sam kao studentica maštala. Osobito zbog toga što su moji profesori dobitnici iste. Lijepo je stajati u društvu velikih ljudi iz svijeta teatra koji su dobili Grozdanin kikot. Jedan srpski redatelj rekao je da je ova nagrada u svijetu teatra kao Oscar u svijetu film. Jako sam polaskana time“, kazala je Križanac, te dodala kako je motivirajuće i ohrabrujuće da je netko primijetio njen rad u malom kazalištu i nagradio ga ovako velikom nagradom.

Inače, ovo je prvi put da je netko iz srednje Bosne nagrađen ovom nagradom koja je ustanovljena od strane Umjetničkog vijeća Mostarskog teatra mladih, na sjednici održanoj dana 1996. godine u Mostaru, kao međunarodno priznanje pojedincima za doprinos razvoju dramskog odgoja.

Svake godine mogu se dodijeliti do četiri pojedinačne nagrade ”Grozdanin kikot”, o čemu odlučuje žiri kao i jedna specijalna Nagrada pojedincima ili institucijama koji su stvaranjem uvjeta pomogli razvoj i unapređenje dramskog odgoja.

Anela Križanac, diplomirala je dramaturgiju  2011. godine na Akademiji dramskih umjetnosti u Sarajevu, uposlenica je Hrvatskog kulturnog centar „Nova Bila u kojem je 2006. godine osnovala Kazalište mladih „Korifej“, koje je do sada imalo 20  premijera i veliki broj nagrada i priznanja. Od 2012. godine radi u Studentskom teatru Franjevačke teologije u Sarajevu gdje je realizirala više od deset predstava, od kojih je među uspješnijima „Kraljica Bosne“.