Mladi

U Gradskoj biblioteci Travnik održana književna radionica za učenike srednjih škola

Danas je u Gradskoj biblioteci Travnik, u sklopu kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2023“, za učenike srednjih škola općine Travnik održana književna radionica na temu „Sto pet godina od prve knjige Ive Andrića“ koju su održali dr. sc. Melida Travančić, doktorica humanističkih nauka iz oblasti književnosti, književnica i književna kritičarka i dr. sc. Dženan Kos, docent na Filozofskom fakultetu u Zenici.

 

Charles Baudelaire je rekao da je pjesnik kolektivna duša koja postavlja pitanja i koja se posredstvom poetskog diskursa suočava sa stvarnošću. Melida Travančić, književnica čija je poezija prevedena na njemački, engleski, makedonski, španski, francuski, perzijski i mađarski jezik kazala je da Ivu Andrića upravo tako možemo i okarakterizirati s obzirom na to da je u književnost i ušao posredstvom poezije te da se osjeti poetski diskurs u njegovim romanima, pripovijetkama, esejima.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Dženan Kos, docent na Filozofskom fakultetu u Zenici istakao je, prije svega, da je Ivo Andrić Travnik postavio na svjetsku mapu i da je njegov doprinos književnosti i kulturi nemjerljiv i osvrnuo se na vrijeme u kojem danas živimo gdje na scenu sve više stupa umjetna inteligencija, nazvavši ga instant vremenom u kojem se sve više gube univerzalne vrijednosti.

Književna radionica „Sto pet godina od prve knjige Ive Andrića“ okupila je učenike Gimnazije Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“, Mješovite srednje tehničke škole „Travnik“ i Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole „Travnik“ koji su imali priliku poslušati izuzetno zanimljiva predavanja, te interaktivno učestvovati u radionici.