Travnik danas

U JU Obdaništen Travnik obilježen “Svjetski dan djeteta”

Povodom  “Svjetskog dana djeteta” koji se obilježava svake godine, 20. novembra, načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović,  danas je posjetio JU Obdanište Travnik.

 

Tom prilikom mališani su prezentirali prigodan program koji su prethodnih dana vrijedno pripremali uz pomoć učiteljica, a s ciljem upoznavanja jednakih prava svakog djeteta.

Mališani su kroz zanimljiv interaktivni kviz općeg znanja predstavili svoje vještine i saznanja, gdje su umjesto bodova dodjeljivani keksići, stoga je njihov angažman bio još veći i interesantniji.

Načelnik Kenan Dautović je, kako je istaknuo sa zadovoljstvom prihvatio ulogu u ocjenjivanju ekipa, dok su stolice u žiriranju učesnika zauzeli i direktor JU Obdanište Travnik Jasmin Hrnjić i učiteljica Fikreta Arifović.

Općinski načelnik je učesnicima podijelio prigodne poklone, te istaknuo da svaki dan treba biti “dan djeteta”.

– Djeca su zasigurno najvrjednije ono što imamo i zbog čega nastojimo napraviti lokalnu zajednicu i državu, kao i porodicu i oko čega se ustvari okupljamo, te formiramo naše zajedničke vrijednosti. –  kazao je načelnik.

Direktor JU Obdanište Travnik Jasmin Hrnjić se zahvalio na kontinuiranoj podršci u brojnim aktivnostima, te naglasio da je cilj današnjeg događaja da se skrene pažnja na važnost znanja, učenja, predškolskog odgoja i knjige, te da djeca vide da se svi odgovori nalaze u knjigama, a ne samo na Internetu.
1989. godine usvojena je Konvencija o pravima djeteta.

Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju garantirati svakom djetetu. Konvenciju je tada potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u historiji.