Crna hronika

U Kantonalno tužilaštvo Travnik privedena banda koja je pljačkala širom BiH

Službenici Federalne uprave policije (FUP) u saradnji sa pripadnicima ministarstava unutrašnjih poslova Tuzlanskog, Srednjobosankog, Zapadno-hercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona izvršili su pretrese na 10 lokacija na području Sarajeva i Kaknja te uhapsili šest osoba koje se terete za napade i pljačku najmanje 14 poslovnih subjekata.

 

 

Sve je krenulo od MUP-a Srednjobosanskog kantona i to nakom pljačke firme “Marcaffe” iz Kiseljaka, u kojoj je ukradeno čak 2,5 tone kafe, novac i kombi.

Dobar rad inspektora na terenu i uvezanost policijskih agencija rezultirala je brzim pronalaskom bandita, identificiranjem, dokazivanjem i hapšenjem.

Osim “Marcaffea”, grupa je pljačkala benzinske pumpe u Fojnici, Kiseljaku, Busovači, a za svaku pljačku krali su vozila s kojima su vršili razbojništva.

Organizovana kriminalna grupa se sumnjiči za krivična djela „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“ iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom „Teška krađa“ iz člana 287. Krivičnog Zakona Federacije BiH.

Uhapšene su osobe inicijala N.H. (1972.), A.Ć. (1989.), A.Š. (1982.), A.Š. (1979.), M.I. (1980.) i E.D. (1985.) dok je za osobom inicijala E. DŽ. (1977.) raspisana operativna potjernica.

Prilikom pretresanja poslovnog prostora kuće koju koristi A.Š. pronađeno je i oduzeto oko 155 paketa u kojima se nalazila kafa „Marcaffe“, a kojom prilikom su lišena slobode lica A.Š., M.I. i E.Dž. prilikom pretovara kafe.