KulturaTravnik

U prepunom amfiteatru Sveučilišta „VITEZ“ promovirana knjiga Dragana Sokanovića „Što je to dobra država“

„…Dragan Sokanović je uspio napisati prvorazrednu znanstvenu studiju o izvorištu pravne problematike. Strasno posvećen filozofskom pogledu na stvari, svjestan da mišljenje i saznanje imaju vrijednost samo ukoliko nešto znače za ljudsko bitisanje i naš osobni život, uspio je i da naoko apstraktnim teorijskim problemima udahne život i pokaže njihovu vezu sa zbiljskom ljudskom egzistencijom…“, kazao je prof.dr. Zoran Arsović, jedan od recenzenata knjige „Što je to dobra država“, autora Dragana Sokanovića, koja je u petak navečer promovirana na Sveučilištu „VITEZ“ u Travniku.

 

 

 

O knjizi su pred mnogobrojnim prijateljima, radnim kolegama te rodbinom i članovima obitelji pokojnog profesora, također govorili i ostali recenzenti prof.dr. Fuad Purišević i doc.dr.sc. Lucija Sokanović te urednica knjige Maja Sokanović, kćer Dragana Sokanovića, koja se zahvalila svima koji su pomogli da rukopis njenog oca ugleda svjetlo dana.

“Država bi bila puno bolja kada bi u njoj bilo više onih kao što je Dragan Sokanović”, poručio je izvršni direktor Sveučilišta/Univerziteta „VITEZ“ Zdenko Vukić, obraćajući se okupljenim gostima u ime organizatora promocije, istodobno prenoseći posebne pozdrave i brzojave akademika Miloša Trifkovića, predsjednika ANU BiH, prof.dr. Mirka Puljića, rektora Sveučilišta “VITEZ” te načelnika općine Travnik, Admira Hadžimerića.

Predstavljanje knjige moderirao je Nebojša Dimitrijević, jedan od brojnih prijatelja Dragana Sokanovića. “Svi koji su poznavali Dragana znaju da je bio postojan, pouzdan suradnik i prijatelj, vedra i nasmijana osoba”, kazao je Dimitrijević.

U glazbenom dijelu nastupio je Nihad Kukić koji je izveo nekoliko skladbi po kojima će bliski prijatelji pamtiti Dragana Sokanovića (poeziju Arsena Dedića, Alekse Šantića i Miroslava Mike Antića).

 

 

Dragan Sokanović  rođen je u Travniku 1962.godine. Filozofiju i sociologiju diplomirao je u Sarajevu na Filozofskom fakultetu 1985. godine. Nakon rata je živio u Novom Travniku gdje je uređivao i vodio časopise i novine, neko vrijeme radio i kao dopisnik zagrebačkih “Sportskih novosti”. Bio je ljubitelj glazbe i poezije. Na Fakultetu pravnih nauka Panevropskog univerziteta u Banja Luci doktorirao je disertacijom “Utjecaj sofista na koncept pravno uređenog društva u Platonovim zakonima”. Samo tri dana nakon svečane dodjele diplome doktora, Dragan Sokanović je 17. veljače 2014. godine, bez ikakvih tjelesnih najava, napustio životnu realnost i ostavio iza sebe trajnu tugu. Knjiga “Što je to dobra država” objavljena je u veljači 2019. godine na inicijativu njegove obitelji, supruge Marije i kćeri Maje.