Centralna BosnaInfo

U SBK imaju samo dva mamografa, a oboljele žene su bez podrške

Udruga građana „Svjetlo“ iz Viteza  i ove godine  tokom aprila mjeseca provodi akcije pod geslom „Narcisom protiv raka dojke“ kako bi se prikupila sredstva za oboljele, ali i podigla svijet o značaju ranog otkrivanja rake dojke. Tako je bilo danas u Vitezu na prostoru Poslovnog centra PC – 96 gdje su aktivisti i medicinsko osoblje djelili narcise i promotivni materijal, te besplatno mjerili tlak i šećer u krvi.

-Cilj akcije je upoznavanje žena da rano okrivanja raka dojke znači izlječenje. BiH nema  izrađen Program o edukaciji o ranom otkrivanju raka dojke, niti ko u BiH vodi statistiku o broju oboljelih. U SBK je posebno teško jer imamo samo dva mamografa, jedan u Vitezu i jedan u Bugojnu. Ovaj u Vitezu nabavljen je upravo zahvaljujući našoj Udruzi „Svjetlo“. – kazala nam je Dragica Jurčević, predsjednica Udruge građana „Svjetlo“ iz Viteza.

Mamograf u viteškom Domu zdravlja pokriva općine Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovaču i od 2014. godine kada je nabavljen do 2016. godine izvršeno je preko 2.000 pregleda.

-Oboljele osobe u srednjoj Bosni nažalost nemaju nikakvu podršku. Nakon otkrivanja bolesti one nemaju ni psihološku pomoć, a stalno je prisutan i problem nedostatka lijekova. – kazala nam je predsjednica Jurčević, ističući kako je neophodno izraditi kvalitetan program borbe protiv raka dojke.

Narednog vikenda ista akcija bit će upriličena u Novom Travniku, dok će u Travniku biti organizovana javna tribina na temu ranog otkrivanja i liječenja raka dojke.