Najave

U subotu u Travniku 4. Smotra horova

JU Centar za kulturu općine Travnik organizuje 4. Smotru horova koja će se održati u subotu, 17.6.2023. godine sa početkom u 20 sati. 


4. Smotra horova organizuje se u povodu Svjetskog dana muzike koji se obilježava 21. juna. Sama ideja o Svjetskom danu muzike začeta je 1976. god. u Francuskoj, a obilježava se nastupima amaterskih i profesionalnih muzičara na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama i trgovima širom svijeta, te brojnim muzičkim priredbama, čime se ujedno obilježava i kalendarski početak ljeta.

Da podsjetimo, 2016. godine  je upriličena prva Smotra horova u Centru za kulturu općine Travnik, pa do ove 4. smotre, 2023. godine, veliku scenu Centra su svojim nastupima uljepšali gosti iz brojnih bosankohercegovačkih gradova poput Bugojna, Nove Bile, Bihaća, Kaknja, Velike Kladuše, Gradačca, Ključa, Tuzle i drugih. 

Također, važno je napomenuti da je posljednja održana, treća Smotra horova, imala i međunarodni karakter budući da su nastupali članovi Vokalne skupine „Tempet“ i „Džiger“ benda iz Makarske. 

Tom prilikom je Centar za kulturu općine Travnik potpisao sporazum o saradnji sa Glazbenom školom „Makarska“ iz Makarske, čime su pokazali da kultura nema granica.

Ove godine na 4. Smotri horova učešće će uzeti: 

– Ženski hor Centra za kulturu općine Travnik “Travničanke”, Travnik

– Hor udruženja „Žene Gradačca“, Gradačac

– Vokalni ansambl „Srma“, Fojnica

– Mješoviti hor KUD-a „Fadil Dogdibegović- Dikan“, Kakanj 

Ulaz za posjetioce je slobodan– poručuju iz Centra za kulturu općine Travnik.