SportTravnik danas

U Travniku svečano otvoreni novi višenamjenski sportski tereni uz učešće od oko 500 učenika

Svečanom ceremonijom danas je otvorena sportsko-rekreativna zona u kompleksu kasarne Oružanih snaga BiH u Travniku.

 

Oko 500 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja općine Travnik danas su školsku godinu završili uz sportske aktivnosti i druženje na sportskim terenima kasarne, kojima će privremeno upravljati Općina Travnik i JU Centar za kulturu općine Travnik.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je kazao da sporazum između Općine Travnik i Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH o privremenom ustupanju sportskih terena civilnom lokalnom stanovništvu, predstavlja uspješan primjer idejnog rješenja civilno-vojne saradnje.

 

Istaknuo je da se projekat realizira na obostrano zadovoljstvo, s obzirom da će Općina Travnik preuzeti obavezu održavanja i uređenja terena, te da su za ovu godinu već planirana značajnija financijska sredstva kako za održavanje, tako i za investiranje.
Dautović je je istaknuo da je urbanizacijom Travnika u posljednjih 20 godina napravljeno dosta dobrih iskoraka, ali da su jednako tako uskraćeni određeni sadržaji, među koje se ubrajaju i sportski tereni.

-U prethodnom periodu Općina Travnik je intenzivno radila na kreiranju infrastrukturnih uvjeta za izgradnju dječijih igrališta, a posebno za one uzraste koji igraju kolektivne sportove. Stoga očekujemo da će ovi sportski tereni biti izuzetno posjećeni pogotovo u ljetnim danima i da će Travnik dobiti jedan sadržaj koji do sada nije imao.- kazao je Dautović.


Na kraju je dodao da je razvoj sporta u Travniku jedna od važnijih aktivnosti, a ovaj projekat jedan od značajnijih, ali da nije jedini, jer je u toku i uređenje rukometnog igrališta, kao i da se i na drugim lokacijama na području općine Travnik radi na pripremi i izradi dječijih igrališta, te da je jedan od strateških ciljeva Općine Travnik stvaranje uvjeta za bolji zivot i zadržavanja mladih na ovom području.

Pet višenamjenskih sportskih terena u kompleksu kasarne će ubuduće biti na raspolaganju svim građanima Travnika, a moći će ih koristiti svakog dana u periodu od 8 do 22 sati. Svi zainteresirani klubovi i pojedinci mogu izvršiti prijave za uvrštavanje termina u Privredno-sportskom kulturnom centru Pirota, koji je zadužen za raspored korištenja sportskih terena.


Brojni sportski klubovi, udruženja i pojedinci, kao i i javne ustanove sa područja općine Travnik su dale svoj doprinos u organiziranju i realiziranju današnje svečanosti, a za sve učesnike MDD Merhamet Travnik i Općina Travnik su obezbijedili ručak i osvježenje.
Organizatori su ovom prilikom poslali poruku kako je Travnik do sada iznjedrio brojne vrhunke sportaše koji ime svog rodnog grada pronose kroz cijeli svijet, te da se nadaju da će i novi sportski tereni biti plodno tlo za nastanak novih velikih sportskih imena.