Travnik

U Travniku obilježen Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, 15. februar obilježava se danas i u Travniku. Članice travničkog Udruženja za oboljele od malignih bolesti „Otvori oči, dan je“, na Centralnom gradskom trgu dijelile su zlatne vrpce  i letke s ciljem podizanja svijesti javnosti i što boljeg razumijevanja brojnih problema i poteškoća s kojima se susreću oboljela djeca i njihove obitelji.

 

-Mi smo organizovali dobrovoljno prikupljanje priloga, a cijeli prilog ide u humanitarne svrhe i darovat ćemo ga Roditeljskoj kući Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka F BiH“. – kazala nam je Kanita Savić, predsjednica Udruženja.

U Srednjobosanskom kantonu nema registra oboljelih tako da je  i sam broj oboljelih nepoznanica, a prema riječima predsjednice Savić oboljeli od ove opake bolesti i roditelji oboljele djece sureću se sa brojnim problemima od nabavke lijekova do troškova prevoza na terapije i dijagnostiku.

Kantonalno Ministarstvo zdravstva i JU Bolnica za plućne bolesti već nekoliko godina vode intenzivne aktivnosti kako bi se u ovoj ustanovi uskoro otvorilo Onkološko odjeljenje što bi bar za jedan dio onkoloških pacijenata značilo olakšan put do terapije i pregleda onkologa.