Sport

U Travniku počela manifestacija “Šahovsko ljeto 2017” : Djeca iz cijele BiH i Hrvatske na „Maloj školi šaha“

 

Malom školom šaha, koju pohađaju djecu iz nekoliko gradova BiH i Hrvatske, u prostorijama Šahovskog kluba Travnik danas  je  počela manifestacija “Šahovsko ljeto 2017“.

Polaznicima škole koji su stigli iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, te iz susjedne Republike Hrvatske svoje  znanje prenosio je  FIDE majstor Tigran Kojić koji je istaknuo da ga raduje to što i dalje postoje entuzijasti, koji rade s djecom, i razvijaju im interes za šah.

– Interes za šah postoji, ali mogao bi biti još bolji, ukoliko bi postojala sustavna potpora vlasti. Postoje roditelji koji su svjesni koliko ova igra pozitivno utječe na formiranje ličnosti, ali se mora na državnom planu uraditi više na promociji šaha-  rekao je FIDE majstor, Tigrean Kojić.

 

 

U večernjim satima u sali O.Š. Travnik FIDE majsot Tigran Kojić započeo je “simultanku” na deset tabli.

Centralni  događaj  manifestacije “Šahovsko ljeto 2017”  je 3. međunarodni šahovski turnir “Travnik Open 2017 – BH Telecom”, koji će biti otvoren danas, a trajat će do 30. jula. Na turniru kojeg organizuje Šahovski klub Travnik će učestvovati oko 100 šahista iz nekoliko evropskih zemalja, a najavljen je dolazak i šahista iz Azije.