Hronika

U Travniku i Vitezu uhapšeno sedam osoba koje su trgovale drogom

 

Službenici federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona uz asistenciju jedinice za podršku MUP-a SBK danas su proveli akciju „Lašva“. Tokom ove akcije izvršeni su pretresi na šest lokacija na području Travnika i Viteza, a uhapšeno je sedam osoba.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Općinskog suda u Travniku, slobode su lišeni I.F. (28), M.F. (32), S.F.(21.), Z.J. (39), B.T. (30) i  D.F. (38), G.R. (26.). Uhapšene osobe se dovode u vezu s krivičnim djelom „udruživanje radi činjenja krivičnog djela“ , te za  krivična djela „neovlašetana proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ . Nakon izvršenih pretresa, lica lišena slobode privedena su na dvije lokacije u Detašman FUP-a u Travniku i u sjedište Federalne uprave policije u Sarajevu radi kriminalističke obrade.

Kako nezvanično doznajemo tri osobe su odvedene na kriminalističku obradu u Sarajevo dok su četiri zadržane u Travniku. Među osoba lišenim slobode su i tri brata iz Viteza. Jedan od njih je višestruki povratnik u činjenju krivičnih djela povezanih sa trgovinom droge i bio je hapšen prije dvije godine u akciji FUP-a u Vitezu.

Po završetku kriminalističke obrade osobe uhapšene u akciji „Lašva“  uz  Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu bit će predate na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Travnik.