Sjećanja

U Velikoj Bukovici u petak prisjećanje na sve stradale Bošnjake sa područja općine Travnik

Centralna manifestacija prisjećanja na stradanje Bošnjaka sa područja općine Travnik, u obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine biće održana u petak, 04.06. 2021. godine sa početkom u 13 sati u Velikoj Bukovici, mjestu blizu Travnika.

 

Manifestacija, nastala u jedinstvu boračkih organizacija sa područja općine Travnik ima za cilj podsjećanje na stradanja Bošnjaka na području travničkog kraja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu od 1992. do 1995. godine.

Boračka udruženja u saradnji sa Općinom Travnik, Medžlisom Islamske zajednice Travnik, travničkim mjesnim zajednicama i javnim ustanovama, ove godine organiziraju prateće sadržaje manifestacije u skladu sa epidemiloškim preporukama uz poštivanje propisanih COVID-19 mjera.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije, ratni komandant Munir Karić kazao je da se kontinuitet održavanja manifestacije prisjećanja na stradanje Bošnjaka sa područja općine Travnik nikada ne smije prekinuti.

-Ove godine tužnog srca, ali i ponosno i dostojanstveno, bilježimo 26 godina otkako su naši hrabri borci dali svoje živote za sve nas koji smo ostali. Ovo je najmanje što možemo uraditi za njih, odati počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH, ali naravno i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata.  – istaknuo je Karić.

U okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije predviđeno je klanjanje džuma-namaza, Hatma-dova, te polaganje cvijeća na spomen-obilježju u Velikoj Bukovici. Također, ovom prilikom biti će održan i historijski čas, te će se prisutnima obratiti nekoliko predstavnika iz javnog, političkog i vjerskog života.

-Pozivam sve one koji su u prilici da prisustvuju ovoj manifestaciji, da  odvoje vrijeme i misli za sve one koji su dali doprinos u oslobađanju nas i  naše domovine. –  kazao je Karić.

Travničke brigade Armije RBiH dale su nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju BiH, prilkom čega je poginula  529 pripadnika Armije RBiH iz općine Travnik i 49 civila, dok se 602 pripadnika nalazi na evidenciji ratnih vojnih invalida.