U Velikoj Bukovici upriličena centralna manifestacija prisjećanja na stradanje Bošnjaka

Centralna  manifestacija prisjećanja na stradanje Bošnjaka sa područja općine Travnik, u obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, održana je danas u Velikoj Bukovici, mjestu blizu Travnika.

 

 

Boračka udruženja u saradnji sa Općinom Travnik, Medžlisom Islamske zajednice Travnik, travničkim mjesnim zajednicama i javnim ustanovama ove godine organizirali su prateće sadržaje manifestacije u skladu sa epidemiloškim preporukama uz poštivanje propisanih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, a prisustvovali su joj samo pozvani gosti.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije, Munir Karić je kazao da se ono što se dogodilo ne smije nikako zaboraviti.

-Moramo znati i pamtiti šta nam se dogodilo, kada, kako, gdje i zašto, ali ne smijemo živjeti u prošlosti. Moramo živjeti u sadašnjosti i planirat našu budućnost čuvajući našu domovinu i uporno raditi na opstanku, rastu i razvoju ovdje i sada“.

Načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić je istaknuo da se prošlost ne smije zaboraviti, te da se mora prenijeti i na mlađe generacije.

-Imamo obavezu da odamo počas,  ne samo onima koji su stradali u Velikoj Bukovic, već i onima na cijelom području općine Travnik, kao i u cijeloj BiH.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju odana je počast poginulima braniteljima.

Travničke brigade Armije RBiH dale su nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju BiH, prilkom čega je poginula  529 pripadnika Armije RBiH iz općine Travnik i 49 civila, dok se 602 pripadnika nalazi na evidenciji ratnih vojnih invalida.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript