Centralna Bosna

Učenici osnovnih škola Srednjobosanskog kantona u posjeti Srebrenici

Zastava Bosne i Hercegovine spuštena je vječno na pola koplja u Memorijalnom centru Srebrenica. Kao da je vrijeme stalo 11. jula 1995. godine. 8372… žrtve, a broj nije konačan. Sa ciljem „Da se ne zaboravi, da se ne ponovi!“, danas su učenici šest osnovnih škola sa područja SBK/KSB, I osnovna Škola Bugojno, II osnovna škola Bugojno, OŠ „ Bristovi“, Bugojno, OŠ „Drvetine“, Bugojno, OŠ „Gračanica“ i OŠ „Turbe“, Travnik u organizaciji Organizacije  demobilisanih boraca Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna i Saveza antifašista i boraca NOR-a SBK/KSB posjetili Memorijalni centar Potočare gdje su odali počast polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe.

 

Učenike i nastavnike u svojstvu domaćina sačekali su kustosi Memorijalnog centra Potočari i održali historijski čas, a nakon toga posjetili su bivšu Tvornicu akumulatora gdje su imali priliku vidjeti postavku eksponata i dokumentarni film o stradanju u Srebrenici.

Kultura sjećanja, podsjećanje na stradale u oba rata, kao I na pobjedonosne pohode, dva udruženja prositekla iz dva različita vremenska peroda, nastoje da buduće generacije spoznaju značaj antifašističke borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu I Odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992 1995. Posljednjih godina ova dva udruženja , kroz niz projekata, nastoje da ideju antifašizma i značaja antifašisteičke borbe prenese mlađim naraštajima.

Posjeta Memorijalnom centru Potočari, kao i drugim mjestima koji govore o historijskoj borbi za opstanak Bosne i Hercegovine nastavit će se i u budućnosti.  Projekat posjete Memorijalnom centru Potočari podržan je od Vlade SBK/KSB na čelu sa premijerom Tahirom Lendom, Općine Bugojno na čelu sa načelnikom Hasanom Ajkunićem i od zamjenice predsjedavajućeg Skupštine SBK/KSB Ljubinke Atanasijević.

 

(Nevzudin Vihrić/Amela Lolić)