Lifestyle

Uživali u prvom ovogodišnjem vlašićkom snijegu na Paljeniku

Članovi Planinarskog društva Krndija Našice bili su gosti Planinarskog društva Paklarske stijene iz Travnika te su se popeli na Paljenik, najviši vrh planine Vlašić, jedne od najviših planina Bosne i Hercegovine. Vlašić je poznat kao sportska destinacija koja obiluje skijaškim stazama, a našički planinari bili su oduševljeni ljepotama prirode koja ih je tamo dočekala.

– Planina Vlašić smještena je u srednjoj Bosni i jedna je od najljepših i najviših planina Bosne i Hercegovine. Pokazala je svu svoju raskoš prekrasnih vidika, predivnih livada, strmih kamenih litica i različitih paleta boja planinskog drveća i bilja – ispričao nam je dopredsjednik Planinarskog društva Krndija Hrvoje Tržić kazavši kako je cilj trodnevnog boravka našičke miniekspedicije, osim okrjepe duše i tijela planinskom klimom, svježim i čistim zrakom te bijega od gradske svakodnevice, bio je uspon na najviši vrh Vlašića – Paljenik.

– Sa svoja 1943 metra nadmorske visine idealan je vidikovac prema krajevima srednje Bosne. Idilična i bajkovita priroda, pogled iznad oblaka, raznolikost flore i faune pratili su nas tijekom uspona koji je bio uspješan. Za nagradu smo uživali u prvom ovogodišnjem vlašićkom snijegu, a treba naglasiti da su se prilikom uspona doslovce izmijenila sva četiri godišnja doba – kaže Tržić.

Našički planinari posjetili su i planinarski dom Paklarske stijene na Galici, dom na Devećanima, sportsko-rekreacijski centar Babanovac i kapelicu Gospe Snježne. Posljednjeg dana planinarskog boravka u Travniku iskoristili su razgledavanje kulturno-povijesnih znamenitosti grada i travničkog kraja, što im je donijelo još jedno zanimljivo i lijepo iskustvo.

Nakon Velebita u kolovozu i Vlašića u ovom mjesecu, intencija je, kaže Tržić, da se nastavi s organizacijom višednevnih izleta u udaljenije krajeve Hrvatske, ali i ostalih zemalja, što će zasigurno pridonijeti još većoj popularizaciji planinarstva u Našicama. U planu izleta za iduće godinu članovi PD-a Krndija dat će prioritet organizaciji visokogorskog međunarodnog izleta.

(Glas Slavonije)