Hronika

Velagić Safet i Muhko: Bitno umanjena uračunljivost

Muhko Velagić, optuženi za ratni zločin počinjen u Bugojnu, prema nalazu vještaka je u vrijeme izvršenja djela “reagovao pod akutnom reakcijom na stres” i njegova uračunljivost je bila “bitno umanjena”.

“Stres jakog intenziteta doveo je do reakcije i njegova uračunljivost je u tom momentu bila bitno umanjena”, kazala je vještakinja Alma Bravo – Mehmedbašić u Kantonalnom sudu u Novom Travniku.

Nalaz i mišljenje o stanju optuženog Velagića, Bravo – Mehmedbašić je uradila zajedno sa Abdulahom Kučukalićem.

Prema njima, ovakvu reakciju kod optuženog Velagića izazvali su prizori mrtvog oca i sestre, jer su oba tijela bila unakažena od pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a). Vještaci su istakli da je isti dan od tuge umrla i stara nana.

Nakon prigovora branitelja Bekira Ferizovića, a zbog toga što je prethodnim vještačenjem utvrđeno da je optuženi Velagić bio neuračunljiv, Bravo – Mehmedbašić je kazala da “on nije bio potpuno neuračunljiv”.

Uz Muhku Velagića, za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na mezarju Crnići, nadomak Bugojna, optužen je i Safet Velagić. Oni su optuženi kao bivši pripadnici Armije Republike BiH (ARBiH). Prema optužnici, krajem jula 1993. godine na mezarju Crnići od posljedica premlaćivanja preminuo je Marijo Zrno.

Branilac Ferizović, kao i Adil Lozo, koji zastupa interese optuženog Safeta Velagića, nalaz i mišljenje vještaka Bravo – Mehmedbašić i Kučukalić su okarakterisali kao nezakonit dokaz. Prema njihovom objašnjenju, dvije osobe nisu tim i vještačenje nije provedeno u klinici ili institutu već u privatnoj ordinaciji.

Naglasili su i da vještaci nisu imali na uvid izjave svjedoka, što je bio slučaj kod prvog vještačenja.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. decembar.