Travnik danas

Velika Bukovica: Prisjećanje na stradale Bošnjake sa područja općine Travnik

Centralna manifestacija prisjećanja na stradanje Bošnjaka s područja općine Travnik u obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995 održana je danas u Velikoj Bukovici, mjestu kod Travnika.

 

Kako je tom prilikom istaknuto, travničke brigade Armije RBiH dale su nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju BiH. U tom periodu 529 pripadnika Armije RBiH i 49 civila sa područja općine Travnik izgubilo je živote, dok se 602 pripadnika ARBiH nalazi na evidenciji ratnih vojnih invalida.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Munir Karić kazao je da su ovakve manifestacije  jedan od načina na koji se od zaborava čuvaju sinovi BiH, te odaje počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH, kao i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata.

-Što je više bilo izazova i iskušenja pred nama, sve više je rastao inat i želja da sačuvamo svoju slobodu, vjeru i domovinu. Nažalost, platili smo visoku cijenu, zato je naša obaveza da se sjećamo, a kroz ovakve manifestacije  želimo poslati  važnu poruku našoj omladini, da znaju  kako prijatelj preko noći može postati neprijatelj. – istaknuo je Karić.

Udruženja u saradnji sa Općinom Travnik, Medžlisom Islamske zajednice Travnik, travničkim mjesnim zajednicama i javnim ustanovama, ove godine organizirali su prateće sadržaje manifestacije u skladu sa epidemiloškim preporukama uz poštivanje propisanih COVID-19 mjera.

U okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije klanjan je džuma-namaz, proučena Hatma-dova, te kao i svih prethodnih godina položeno cvijeće na spomen-obilježju u Velikoj Bukovici. Također, ovom prilikom održan je i historijski čas, a prisutnima se obratilo nekoliko predstavnika iz javnog, političkog i vjerskog života.

 

 

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, ovom prilikom je istaknuo da su Bošnjaci godinama  u defanzivi, te da se svih tih godina stalno za nešto okrivljuju i da se  uvijek za nešto moraju pravdati.

-Bošnjaci su dobar i tolerantan narod, oni neće dirati nikoga ali su dovedeni u situaciju da moraju da se brane, a kada se probudi onaj ponos i spremnost i sve ono što ide uz njegovo srce što je i od Vlašića veće, onda dobijete to što dobijete. Imamo obavezu svaki dan se prisjećati , ne ovako jednom godišnje, nego svaki dan da zaspimo s Bosnom u mislima  i da se sa njom  budimo, jer bi se jednom mogli probuditi a  da je  više nema. – poručio je Dautović prisutnima.

Manifestacija, nastala u jedinstvu boračkih organizacija sa područja općine Travnik ima za cilj podsjećanje na stradanja Bošnjaka na području travničkog kraja.