Kult ARTZabava

Velimir Bugarin predstavio kolekciju „Igračke, igre i djetinjstvo“

Izložba „Igračke, igre i djetinjstvo kroz 20 stoljeće“ koja je sinoć organizirana u Zavičajnom muzeju Travnik u okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani“ privukla je od najmlađih do najstarijih Travničana. Jedne zainteresovala bogatstvom sadržaja,a druge podsjetila na djetinjstvo. Sam autor kazao nam je kako upravo to i bio cilj privuči bake djedove da dođu sa unucima.

 

 

-I kao dijete, a kasnije kao odrastao sakupljao sam neke stvari, budući da sam etnolog, od igrački i drvenih stvari. Budući da se kod nas jako malo pažnje posvećuje kulturi djetinjstva bez obzira da li je riječ o području etnologije, antropologije ili povijesti odlučio sam to malo promovirati. Podršku su mi dale ambasade Ruske Federacije i Grčke koji su donirali neke igračke. Prvenstveni cilj mi je bio upoznati različite generacije sa djetinjstvom da porodice dođu i da se upoznaju sa kulturom djetinjstva. – rekao na je autor Velimir Bugarin.

Izložba je podijeljena u više tematskih cjelina koje su međusobno povezane. Započinje s prikazom tradicionalnih drvenih igračaka s područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Španije, Rusije, Izraela i Grčke. Među igračkama koje potječu van područja bivše Jugoslavije, osobito su zanimljivi sevivon iz Izraela, babuške i kokoške iz Rusije, te kazalište sjena iz Grčke.

Tu popularni likovi iz američkih crtanih filomova, ali i igračke novijeg datuma, kao što su video-igrice.