Kultura

Vezirov dućan: Bošnjačka kultura ponašanja

Sinoć je u ugodnom ambijentu Vezirovog dućana u Travniku  ispričana posebna priča, priča o djelu Bošnjačka kultura ponašanja autorskog dvojca prof. dr. Ajnija Omanić, profesor emeritus i Mevlida Serdarević.

 

O knjizi su govorili jedna od autorica, prof.dr. Omanić, novinarka radija BIR, Alma Hadžić i prof.dr. Amer Ovčina.

 

O vodi kao elementu koji je prisutan u kulturi, tradiciji i umjetnosti; vakufu kao trajnom dobru koji ima za cilj jačanje zajednice kazivala je emeritus Omanić. Novinarka Hadžić je kazivala o odnosu sa komšilukom, elementima koji su neizostavni kada je u pitanju međusobno poštovanje, ljubav i uvažavanje drugih i drugačijih.

A prof. dr. Ovčina je kazivao o “iladžu”, domaćim travama, zapisima o travarskim recepturama za zdrav život tzv. ljekarušama, do poznatim narodnim ljekarima koji u skladu sa našim baščama punim ruže miruhavke, metvicom, bosiljkom, te da svaka porodica ima svoj “recept” za liječenje, što pokazuje duboku ukorijenjenost posvećivanju njege prema “hasti” (oboljelom), obilaskom, višnjabom (kompotom od višanja) koji se obavezno nosio porodiljama, ili koprivom (u narodu poznatijom kao žara) čajni pripravak koji je jačao krvnu sliku onima kojima je loša krvna slika.

U zaključku su se svi gosti složili da imamo itekako kulturu koju valja njegovati, čuvati, i raditi na tome da imamo makar jedan kutak koji bi nam bio unutar naših kuća kao podsjetnik na sve ono što nas čini narodom svjesnog vlastitog identiteta.

 

(mr. Đenana Durek)