Centralna BosnaInfo

Vitez: Pokrenuti istinski obračun sa korupcijom

 

Korupcija usporava ekonomski rast i uništava povjerenje javnosti u politički sistem u  BiH i u političare, rečeno je na današnjem okruglom stolu   “Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala”, koju je u Vitezu upriličila Zajednička komisija za europske integracije Parlamenta BiH, u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić naglasio je da je nužno pokrenuti istinski obračun sa korupcijom, a ne praviti poteze koji će samo popraviti statistiku.

Obraćajući se učesnicima  skupa, predsjedavajući Zajedničke komisije za europske integracije Nikola Lovrinović podsjetio je na ocjenu Europske komisije da je korupcija i dalje široko raširena u BiH, unatoč tome što postoji određeni napredak, poput strategije za borbu  protiv korupcije i akcijskog plana.

Šef Odjela za politiku djelovanja i planirane pri Misiji OSCE-a u BiH Joeri Maas kazao je da bh. građani često prijavljuju da su bili izloženi političkoj korupciji, naglašavajući da je međunarodna zajednica zabrinuta ovom situacijom.