Hronika

Povrede na licu zarobljenika

Saslušanjem prvih svjedoka Odbrane pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku nastavljeno je suđenje Safetu Meliću optuženom za zločin protiv civila počinjen 1992. godine u travničkoj kasarni.

Svjedoci Mersudin i Vejsudin Selman kazali su da su u to vrijeme kao pripadnici Vojne policije Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) dežurali u pritvoru u travničkoj kasarni. Ustvrdili su kako su tu uglavnom bili kažnjeni pripadnici ABiH, a prisjetili su se i boravka dvojice civila srpske nacionalnosti.

“Tokom mojih smjena niko ih nije dirao, a nadređeni su nam skretali pažnju da ih niko ne smije dirati jer su starije osobe. Jeli su sve što je jela i ostala vojska“, posvjedočio je Mersudin Selman.
Prema optužnici, Safet Melić je tokom decembra 1992. godine udarao i maltretirao civile srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u kasarni “Petar Mećava“ u Travniku.
Svjedok Adil Draginović, bivši vojni policajac Armije BiH, kazao je da je u jedinicu Vojne policije došao nakon što su dovedeni zarobljenici srpske nacionalnosti.
“Vidio sam povredu na licu jednog od zarobljenih, tačnije na obrazu. Nisu bili tučeni tokom moje smjene“, kazao je Draginović.
Nastavak suđenja zakazan je za 24. august, nakon završetka kolektivnog godišnjeg odmora zaposlenih u pravosudnim institucijama u Srednjobosanskom kantonu.

(BIRN BiH)