Mladi

Volontiranje u rodnom gradu u JU Gradska biblioteka je pozitivno iskustvo

Valentina Marijanović iz Travnika studentica je na završnoj godini Sveučilišta u Zadru na Odsjeku “Povjest i anglistika”. Odlučila je da volontira u svom gradu kao bi stekla uslove za diplomski studij u Austriji. Poslala je pismo na tri institucije koje su vezane uz smjer koji studira, a pozitivan odgovor je dobila iz Javne ustanove Gradska biblioteka Travnik.

 

 

-Studiram na Sveučilištu u Zadru, na dvopredmetnom studiju “Povijest i Anglistika” i sama ideja za volontiranje je došla zbog toga što želim upisati diplomski studij u Austriji,a potrebna su određena volontiranja i bodovi kako bih uspjela upisati taj studij. Pojavila se ideja kako bi to najbolje bilo odraditi u Travniku, svom rodnom gradu jer mi je puno lakše nego u Zadru. – pojašnjava nam Valentina.

Plan je nastavak studija u Austriji, kazala nam je Valentina.

-U Austriji bih želja upisati diplomski studij iz književnosti. Dvije su opcije: “Anglofona kultura i književnost” ili “Američke studij” koji se odnosi i na povijest i na kulturu i na književnost. – kaže nam Valentina.

Ističe kako je volontiranje u Javnoj ustanovi Gradska biblioteka Travnik pozitivno iskustvo.

Ugodno sam iznenađena što je ovako pozitivna i opuštena atmosfera u biblioteci. Ja bih preporučila svim mladim da volontiraju u jednoj javnoj ustanovi kao što je ova, posebno ako neko studira na Filozofskom fakultetu jer na fakultetima nema baš neke prakse.Ovo je jedna super prilika da vide šta danassutra mogu raditi kada završe fakultet. – ističe Valentina.

Direktor Javne ustanove Gradska biblioteka Travnik, Dženan Kos, ističe kako su vrata ove ustanove otvorena za sve studente koji žele da volontiraju i steknu neophodno iskustvo u radu.

Zainteresirani koji se odluče za volontiranje u JU Gradska biblioteka Travnik se obavezuje i ovlašćuje obavljati sposlove: posuđivanja i razduživanja bibliotečke građe, preporučivanja knjiga korisnicima za čitanje, učešća u raznim drugim oblicima rada s korisnicima, pročišćavanja bibliotečke građe, sakupljanja zahtjeva korisnika u vezi s nabavom bibliotečke građ,; sanacije bibliotečke građe, pomaganja kod stručne obrade bibliotečke građe kao što je katalogizacija i klasifikacija), te pomaganja kod automatske obrade podataka u programu koji primjenjuje biblioteka.